Sölvesborgs kommun

Kulturpriset 2022 tilldelas Sölvesborgs Släktforskarförening

Arne Bogren, Nils-Erik Johansson, Britt-Inger Gustavsson, Karolina Widerberg, Susanne Franssonstår på rad och pristagare håller upp diplom och blommor

Från vänster: Arne Bogren, Nils-Erik Johansson, Britt-Inger Gustavsson, Karolina Widerberg, Susanne Fransson.

Varje år delar Sölvesborgs kommun ut ett kulturpris ut till en person/personer, en eller fler föreningar som har stått för värdefulla insatser i Sölvesborgs kulturliv. Igårkväll var det dags att avslöja årets vinnare. Kulturpriset 2022 tilldelas Sölvesborgs Släktforskarförening. Förutom äran erhåller pristagaren även en summa på 20 000 kronor. Stort grattis!

Kulturpriset delades ut under Sölvesborgs Kulturkalas, genom en högtidlig cermoni i Listers Härads Tingshus. På plats att ta emot det ärofyllda priset fanns Nils-Erik Johansson ordförande i Sölvesborgs släktforskarförening, tillsammans med Britt-Inger Gustavsson sekreterare i föreningen.

Nils-Erik och Britt-Inger var mycket glada över priset, och såg fram emot att äntligen få bege sig till föreningens onsdagsträff och dela nyheten till sina övriga föreningsmedlemmar och fira med tårta! En hemlighet som Nils-Erik vetat om ett tag men hållit tyst om.

Detta är fantastiskt roligt berättar de. Vi har hjälpt så många under åren att släktforska. Vi har träffats varje onsdagskväll i 15 års tid. Vi hjälper folk att komma igång och ger verktygen till hur man gör, sedan kan de på egen hand forska vidare i sina rötter.

Nils-Erik Johansson talar i mikrofon. Bredvid står Inger och Arne.

Nils-Erik Johansson och Britt-Inger Gustavsson tog emot sitt pris av Borgmästare Arne Bogren.

Priset delades ut av Borgmästare Arne Bogren tillsammans med representanter från Fritids- och Kulturnämnden i Sölvesborgs kommun, Karolina Widerberg (ordförande) och Susanne Fransson (1:e vice ordförande) och Anders Nylander kulturchef i Sölvesborgs kommun.

Motivering

Visst har vi alla någongång funderat över våra gamla förfäder och deras levnadsöden. Alla bär vi på en historia och det finns något lockande med att ta reda på vart vi kommer ifrån.

Intresset för släktforskning har ökat genom TV-program som, Vem tror du att du är? och möjligheten till DNA-tester.

Med stort engagemang, erfarenhet och kunskap har Sölvesborgs släktforskarförening under många år delat med sig till Sölvesborgarna. Genom intressanta och uppskattade föreläsningar, studiebesök och öppet hus har Släktforskarföreningen hjälpt, stöttat och inspirerat.

Många är de som har fått hjälp i sin jakt efter sina bortgångna släktingar och vi hoppas att ni kan finnas där för många fler.

2022 års Kulturpris tilldelas Sölvesborgs Släktforskarförening

Jury

Sölvesborgs kulturpris har delats ut sedan 1965. Det är Sölvesborgs kommuns kulturpriskommitté som beslutar vem som får priset. Kommittén består av kommunfullmäktiges ordförande, kommunstyrelsens ordförande, fritids- och kulturnämndens ordförande, vice ordförande och andra vice ordförande, samt stadsarkitekten och kulturchefen i Sölvesborgs kommun.

Om Sölvesborgs släktforskarförening

Sölvesborgs släktforskarförening startade den 24 januari 2007 och är en ideell förening. Föreningen har som mål att sprida kunskap om och skapa intresse för släktforskning. Sedan start har man ordnat olika intressanta föreläsningar och gjort studiebesök i olika arkiv och intresset för släktforskning bara ökar.

Är du intresserad av släktforskning och skulle vilja komma i kontakt med likasinnade? Föreningen anordnar släktforskarkvällar på onsdagar kl. 17-19, i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler på Norra Bryggerigatan 1 (Gamla Skofabriken).

För mer information
» Sölvesborgs Släktforskarförenings webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kulturprisets historia

Varje år delar Sölvesborgs kommun ut ett kulturpris ut till en person/personer, en eller fler föreningar som har stått för värdefulla insatser i vårt kulturliv. Följande har tilldelats Sölvesborgs kulturpris de senast tio åren.

2021 Blekinge museum
2020 Bo Ohlsson, Sölvesborgs närradio.
2019 Anders Nilsson, båtolog.
2018 Mats Nilsson och Jens Thoms Ivarsson, stenhuggare och formgivare.
2017 Sölvesborgs Kvinnliga Konstsällskap.
2016 Karin Maltestam, Sölvesborgs konstförening och Svensk-polska föreningen.
2015 Marcus Bernhardsson och Nogersunds hembygdsförening.
2014 Sölvesborgs Kammarmusikförening
2013 Patrik Lundberg, författare och journalist.
2012 Peter Bengtsson, Visans Vänner

Vill du veta mer om vilka som tilldelats Sölvesborgs kulturpris genom tiderna?
» Se hela listan 1965-2021.

Senast uppdaterad:

Skriv ut