Sölvesborgs kommun

Vinnare utsedda och svar på tävlingen under krisberedskapsveckan

Genomskinlig plastlåda innehållande mat med lång hållbarhet.

En krislåda innehåller saker som hjälper dig att klara dig själv några dygn ifall det inträffar en större kris. Foto: MSB

Under krisberedskapsveckan kunde du vara med och tävla om en krislåda och en strömavbrottslåda. Nu har vi gått igenom svaren och utsett fyra vinnare.

Vinnare av krislåda

 • Jane Ringagård
 • Jan-Inge Håkansson

En krislåda innehåller saker som hjälper dig att klara dig själv några dygn ifall det inträffar en större kris. Lådan innehåller bland annat vevradio, ficklampa med dynamo, nödspis, stearinljus, tändstickor, våtservetter och vattendunkar.

Vinnare av strömavbrottslåda

 • Tilde Fryklund
 • Andreas Svensson

En strömavbrottslåda innehåller utrustning som hjälper dig att klara ett längre strömavbrott. Den innehåller bland annat vevradio, värmeljus, tändsticksaskar och ficklampor.

Rätt svar på frågorna i tävlingen

 1. En större samhällskris inträffar som gör att det inte finns någon ström. Vad är viktigast att göra direkt?
  Svar: Lyssna på radio
 2. När det blir ett elavbrott på vintern, hur lång tid tar det i genomsnitt för ett hus att bli utkylt?
  Svar: Tre dagar
 3. Vårt vatten kan förorenas eller vid elavbrott sluta rinna ur kranen. Därför är det bra att ha fyllda reservdunkar hemma. Hur mycket vatten behöver en vuxen person till dryck, matlagning och hygien per dag?
  Svar: tre liter
 4. Hur mycket av det livsmedel som konsumeras i Sverige är importerat och skulle ha svårt att nå Sverige vid en kris eller ett krig?
  Svar: 50 %
 5. Om leveranser av livsmedel inte kan nå fram till din matbutik, hur länge räcker butikens lager av färskvaror som mjölk, kött, frukt, ost och ägg?
  Svar: en till två dagar
 6. Om något händer som gör att man inte kan handla livsmedel på några dagar, är det bra att ha tänkt i förväg. Vilken typ av mat är bra att alltid ha hemma?
  Svar: mat med lång hållbarhet
 7. Förr fanns det i Sverige större lager av bränsle, mat och annat. Hur många kaffepaket hade Sverige i beredskapslager under kalla kriget?
  Svar: 13 miljoner
 8. En kris kan göra vem som helst orolig och man kan då reagera på olika sätt. Hur brukar de flesta av oss människor agera vid kriser?
  Svar: vi hjälps åt och samarbetar
 9. När man fyller 16 år blir man totalförsvarspliktig om man bor i Sverige, oavsett om man är svensk medborgare eller inte. Vad innebär totalförsvarsplikt?
  Svar: att man kan bli inkallad för att hjälpa till vid ett krig
 10. En cyberattack betyder att angripare försöker komma åt data, information eller kontakter i it-system, ibland för att göra skada eller utpressa. Hur många cyberattacker inträffar mot svenska myndigheter och kommuner varje månad?
  Svar: 1 000 –1 500

Har du koll på din hemberedskap?

Att ha hemberedskap innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. På MSB:s hemsida finns tips på saker som är bra att ha hemma vid en kris i samhället Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Senast uppdaterad:

Skriv ut