Sölvesborgs kommun

Stor cykelsatsning i Sölvesborg av pumptrack och flowtrail – snart tas de i bruk

Asfaltering av pumptrack

Asfalteringsarbete pågår av Pumptrack på SVIC, Svarta Led Idrottscenter

Just nu pågår en stor cykelsatsning i Sölvesborg av två helt nya cykelarenor. En flowtrail håller på att anläggas på natursköna Ryssberget. Parallellt pågår anläggning av en pumptrackbana på Svarta Led Idrottscenter. Om allt rullar enligt plan står cykelarenorna klara att tas i bruk under hösten. Invigning av pumptrack är planerad till den 1 oktober!

Initiativtagare Ted Holgersson

Projektet ägs och drivs av Sölvesborgs Cykel & Sportklubb. Eldsjälen bakom satsningen och utvecklingen av Sölvesborgs pumtrack och flowtrail är Ted Holgersson genom Sölvesborgs Cykel & Sportklubb. I början av 2020 presenterade han sin idé för klubben, för näringslivschef Stefan Olofsson samt fritids- och kulturchef Fredrik Olsson på Sölvesborgs kommun.

Ted står ute vid byggarbetsplatsen en solig dag.

Initiativtagare och eldsjäl i projektet, Ted Holgersson, SCSK.

Alla tyckte att det var en fantastiskt bra idé, men helt galen, vilket dom givetvis inte berättade för mig. Så jag satte igång och påbörjade arbetet med en projektplan och att söka pengar till projektet, med stöttning och hjälp av kommunen och klubben. Och snart är vi i mål!
Ted Holgersson, Sölvesborgs Cykel & Sportklubb

De nya cykelarenorna är till för en väldigt bred målgrupp, och kommer att ge ett stort lyft för Sölvesborg.

En kurvig svängande cykelbana i skogen.

Flowtrail på Ryssberget

En man cyklar på MTB i nyutsprucken grön bokskog

Cyklingen på Ryssberget växer sig starkare

Flowtrail – Ryssberget

Anläggningen som utförs av OnTrack i samarbete med Ride and Develop påbörjades i maj 2022 och beräknas vara helt klar under hösten, i oktober 2022. Flowtrailen anläggs på höger sida om Ryssbergsvägen på väg upp till Ryssbergsstugan (med start vid "kopannan"). I dagsläget är cirka 400 meter klart och går redan att cykla på.

Vad är en flowtrail?

En flowtrail är en anlagd lekfull cykelled för mountainbike som passar en bred målgrupp. Svängar och nivåskillnader ger ett skönt flyt som gör cyklingen kul för både barn och vuxna, oavsett vilken nivå man ligger på i sin cykling. Vem som helst kommer att kunna cykla på flowtrailen, och den är gratis att cykla på.

Enligt vad jag hört så kommer pumptracken bli väldigt bra. Och enligt rykten blir Flowtrailen en av dom absolut bästa i Sverige. Kanske till och med den bästa. Anledningen är dels att vi har ett perfekt berg att bygga på samt att vi har en mycket bra leverantör som utför bygget.
Ted Holgersson, Sölvesborgs Cykel & Sportklubb

Grävmaskiner och personal gräver ut för en pumptrack

Pumptracken, under anläggning i september 2022.

Asfaltering pågår av pumptrack.

Asfaltering pågår av pumptrack.

Pumptrack – Svarta Led Idrottscenter (SVIC)

Invigning av pumptrack är planerad till lördagen den 1 oktober kl. 11.00, och då hälsas allmänheten varmt välkomna.

Vad är en pumptrack?

En pumptrack är en asfalterad och kuperad cykelbana där du tar dig runt banan snabbt utan att trampa. Man använder kuperingen för att med sin cykel ”pumpa sig runt” med hjälp av farten från kurvor och kullar. Pumptracken är anlagd för att skapa en jämn åkyta med böljande former. Allt du behöver är en BMX, rullskridskor, kickbike, skateboard eller något annat på hjul.

Velosolutions Pumptrack i Sölvesborg byggs av sådan klass att det möjliggör att Sölvesborg skulle kunna stå värd för arrangemang som Scandinavian Pump Track Series, SM i Pump Track och Red Bulls världsmästerskap. Belysning av platsen ingår i byggnationen. Ted berättar vidare:

Tre killar i arbetskläder spolar vatten på sandhögar. och arbetar

Pumptracken byggs av Velosolutions.

En förutsättning för att bygga pumptracken var att den skulle uppfylla de krav som ställs av stora arrangörer som Red Bull att hålla VM tävlingar. Då fanns det bara ett val - banan skulle byggas av Velosolutions. En hoppdel/freestyle yta kommer byggas senare i etapp 2 när klubben fått ihop finansiella medel till den.

Pumptrack och en stor fotbollsplan och cykelväg intill.

Pumptracken ligger i anslutning till cykelvägen som går mellan Bokelundsskolan och Kämpaslätten.

Porträttbild på Fredrik i blå skjorta.

Fredrik Olsson

Om projektet och finansiering

I projektet ingår att bygga två cykelarenor; en pumptrack med skillsarea, och en flowtrail. Projektet ägs och drivs av Sölvesborgs Cykel & Sportklubb. Projektet har finansierats av projektmedel från Allmänna arvsfonden om 4,6 miljoner med finansiellt stöd av RF/SISU Blekinge 400 000 kr, Sölvesborg - Mjällby Sparbank 1 miljon kronor samt Sölvesborgs kommun 700 000 kr. Dessa fyra har tillsammans gett Sölvesborgs cykel och sportklubb 6, 7 miljoner kronor.

Sölvesborgs kommun har stöttat projektet då vi ser att det öppnar upp fantastisk möjlighet till en mer aktiv fritid som ger ökad livskvalitet för våra kommuninvånare. Cykelbanorna kommer att kunna nyttjas av alla från 4-5 års ålder till vuxen, från funktionsnedsatt till expert. Intresset för cykling i Sölvesborg är stort och nu får vi moderna och anpassade ytor som kan användas av alla. Detta är ett bra exempel på hur vi tillsammans kan skapa bra förutsättningar för våra kommuninvånare.
Fredrik Olsson,
Verksamhetschef Fritid och Kultur, Sölvesborgs kommun

Foto på Stefan Ohlson

Stefan Ohlson

Även lokala företagare har engagerat sig och bidragit till projektet med sponsorpengar. Sponsorer är i nuläget Br. Björklunds grus, Sydställningar, Ventex, Hjalmarssons och Norje Sambruk.

Vi välkomnar projekt som kommer till nytta för allmänheten i stort och det tycker vi verkligen cykelarenorna gör. De inbjuder till spontanidrott och rörelse samt bidrar till ökat välmående som gör nytta för både hjärta och själ.
Stefan Ohlson,
VD på Sölvesborg-Mjällby Sparbank.

Porträttbild på Sanna

Sanna Persson

Ett välkommet tillskott för besöksnäringen

De nya cykelarenorna ses som en mycket välkommet tillskott även inom näringslivet och besöksnäringen.

Det finns en stor potential i projektet. Naturturism växer och just cykling är populärt! Med dessa tillskott till Sölvesborgs fritidsutbud blir vi en ännu mer attraktiv destination. Det kommer definitivt att sätta Sölvesborg på kartan för cykelturister. Pumptrackbanan byggs av en sådan hög klass att Sölvesborg kan stå som värd för tävlingar. Med det breda utbudet vi kommer att erbjuda fattas det bara att kunna cykla på vatten!
Sanna Persson, Besöksnäringsutvecklare i Sölvesborgs kommun

Senast uppdaterad:

Skriv ut