Sölvesborgs kommun

Rösta på valdagen till riksdag, region- och kommunfullmäktige

En kö av person som ska rösta i valllokal.

På valdagen röstar du i den vallokal som står på ditt röstkort. Foto: Valmyndigheten.

Söndagen den 11 september kan du rösta i valen till riksdag, region och kommunfullmäktige i den lokal som står på ditt röstkort. Det styrs geografiskt baserat på din folkbokföringsadress vilket valdistrikt och vilken vallokal du tillhör.

För att kunna rösta på valdagen behöver du, om du inte är känd av röstmottagaren, kunna styrka din identitet genom en ID-handling eller en medföljande person som kan intyga att du är den du utger dig för att vara. Den personen i sin tur måste i så fall kunna legitimera sig med en ID-handling som till exempel körkort, pass eller tjänstelegitimation. Ta gärna även med dig ditt röstkort när du röstar på valdagen.

Nedan ser du en film från Valmyndighetens Youtube-kanal som visar hur det går till att rösta på valdagen, den har undertexter på svenska och engelska som du kan aktivera eller avaktivera i videospelarens verktygslist i nederkant när du startat filmen.

Valsedlar och skillnad mellan olika val

Du får ta med dig valsedlar själv om du vill, men det finns också i lokalen. Om du inte hittar valsedlarna för det parti du tänkt rösta på kan du skriva namnet på partiet som kandiderar i det aktuella valet, och om du vill även namnet på en person inom det partiet som kandiderar, på en blank valsedel.

Du kan också skriva namnet på en person som kandiderar i det aktuella valet, för det aktuella partiet, på en valsedel med enbart partinamn för det parti du vill rösta på – eller använda en valsedel för det parti du vill rösta på i det aktuella valet med personnamn men avstå från att kryssa för en person. Valsedlarna är, utöver att det står i text, även färgkodade för att visa vilket val de gäller för:

 • Vita – kommunen
 • Blå – regionen
 • Gula – riksdagen

Du kan rösta olika i de olika valen, om du vill.

Mer information om hur rösterna räknas hittar du på Valmyndighetens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nedan ser du en film från Valmyndighetens Youtube-kanal som kortfattat berättar om skillnaden mellan de olika valen, den har undertexter på svenska och engelska som du kan aktivera eller avaktivera i videospelarens verktygslist i nederkant när du startat filmen.

Karta valdistrikt och vallokaler

Nedan ser du en karta över valdistrikten och vallokalerna i Sölvesborgs kommun.

Öppettider och adress vallokaler

Alla vallokaler i Sölvesborgs kommun öppnar klockan 08:00 på morgonen och stänger klockan 20:00 på kvällen söndagen den 11 september.

 • Furulundsskolan, aulan, Yndevägen 2
 • Möllebacksskolan, matsalen, Västra Storgatan 35 (ingång Tingshusgatan)
 • Falkviksskolan, matsalen, Hanövägen (ingång Prästholmsvägen)
 • Hjortakroksskolan, matsalen, Hjortakroksvägen 23
 • Mjällby skola, matsalen, Skolvägen 4
 • Hörviks skola, matsalen, Bollvägen 6
 • Havelidens skola, idrottshallen, Haveliden 27 (Ny lokal sedan föregående val, ingång via biblioteket!)
 • Siretorps bygdegård, Sandviksvägen 18
 • Norje skola, matsalen, Byvägen 7
 • Gammalstorps församlingshem, Gammalstorps kyrkväg 64

Havelidens skolas idrottshall är en ny vallokal sedan föregående val för de som tillhör distriktet ”Hällevik m.fl.” och ersätter den tidigare vallokalen för det valdistriktet.


OBS! På valdagen röstar du i den vallokal som står på ditt röstkort, du kan inte välja en annan vallokal.

Budröstning, valskjuts och ambulerande röstmottagning

Du som har svårt att ta dig till din vallokal kan rösta genom bud, som du kan läsa mer om på den här länken till Valmyndighetens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om det finns särskilda skäl kan du få kostnadsfri skjuts till din vallokal på valdagen. Du behöver i så fall i Sölvesborgs kommun beställa det mellan klockan 10:00-17:00 söndagen den 11 september på telefonnummer 0456-81 61 21 eller 0456-81 61 31.

Ytterligare ett alternativ för dig som har särskilda skäl är att rösta genom ambulerande röstmottagning, vilket innebär att en röstmottagare kommer hem till dig eller till den plats du befinner dig på. Du behöver i Sölvesborgs kommun, om du vill rösta på valdagen, beställa ambulerande röstmottagning mellan klockan 10:00-16:00 söndagen den 11 september på telefonnummer 0456-81 61 21 eller 0456-81 61 31.

Ansvar genomförande av allmänna val

Valnämnden ansvarar lokalt för genomförandet av valen. Till sin hjälp att genomföra de principiella besluten de förtroendevalda politikerna fattar i nämnden har de bland annat den kommunanställda personalen i staben, på medborgarkontoret och kansliet, kommunens vaktmästare med flera.

Cirka 100 personer, från bland annat administrativa tjänster inom kommunens verksamhet, har också utbildats för att kunna vara röstmottagare på valdagen.

På den här länken ser du vilka förtroendevalda politiker som sitter i valnämnden i Sölvesborgs kommun. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länsstyrelsen i Blekinge ansvarar för genomförandet av valet i länet. Den slutliga rösträkningen görs av länsstyrelsen.

Valmyndigheten ansvarar centralt för genomförandet av valet.

Valresultat för nu gällande mandatperiod

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut