Sölvesborgs kommun

Arkeolog och docent Anders Ödman föreläsar om borgar i Blekinge under Kulturarvsfredagen

Lyckå slottsruin

Lyckå slottsruin

Den 9–11 september är det dags att återigen sätta kulturarvet i rampljuset runt om i hela Sverige. I Sölvesborg uppmärksammas kulturarvet med en föreläsning av arkeolog och docent Anders Ödman i Slottslängorna. Ämnet för kvällen är Borgar i Blekinge.

Borgar i Blekinge – En berättelse om rädsla, produktion och några nya idéer

Borgarna – maktens boningar i kulturlandskapet är en länk till medeltidens människor och till en värld som en gång var. Arkeolog och docent Anders Ödman föreläser denna afton utifrån rubriken ”Borgar i Blekinge” och flera jämförelser med bl.a. skånska borganläggningar kommer att göras.

Fredag 9 september kl. 18.30

Slottslängorna, Sölvesborg
Ingen föranmälan och fri entré.
Skrivtolkar från Region Blekinge kommer att skrivtolka detta föredrag.

Sölvesborgs slott är en oupptäckt skatt, som bär på många hemligheter rörande traktens förflutna. Vi vet att anläggningen har varit mycket betydelsefull under flera sekler, men likväl är frågorna många medan svaren är få rörande denna anläggning, som en gång i tiden var en av det medeltida Danmarks allra största kungliga borgar”.
Kulturarvssamordnare Marcus Bernhardsson

Arrangör

Arrangemanget sker i samarbete mellan Sölvesborgs kommun och Region Blekinge. Medarrangörer är Sölvesborgs- och Listers fornminnesförening och Studieförbundet Vuxenskolan och Blekinge museum samt Blekinge fornminnesförening.

Se filmklipp från SVT

Se gärna ett kort nyhetsreportage från SVT med Anders Ödman. Filmat 10 juli 2022.
» Skånes bortglömda borgar i nytt ljus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om kulturarvsdagen

Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga temadag som ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet.

Mer information om kulturarvsdagen och övriga evenemang som arrangeras den 9-11 september hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Vid frågor kontakta:
Marcus Bernhardsson, kulturarvssamordnare
Sölvesborgs kommun
Telefon: 0456-81 68 63
E-post: Marcus.Bernhardsson@solvesborg.se

Senast uppdaterad:

Skriv ut