Sölvesborgs kommun

En succé för årets trädgårdsdag!

En familj går förbi rosor vid entrén in till Slottslängorna

Slottslängorna, Trädgårdsdagen 2022

Det blev en dag på slottet till slut. Efter två års uppehåll kan vi konstatera att Sölvesborgs traditionella trädgårdsdag var efterlängtad och gjorde succé! Här samlades experter och tusentals trädgårdsälskare för att få tips och inspiration.

Ja hur gick det för Trädgårdsdagen, gjorde vi skäl för epitetet Blekinge – Sveriges Trädgård? Eivor Hermansson som är ordförande i Sölvesborgs trädgårdsförening berättar:

Absolut! Det är svårt att räkna antalet besökare på ett öppet evenemang men uppskattningsvis var det cirka 8 000 besökare som kom till Slottet under Sölvesborgs trädgårdsdag. Många var dessutom nyfikna på våra öppna trädgårdar som hade ungefär 400 – 500 besökare vardera, varav Hörnhems blomstervisning vid Brofästet hade cirka 2 000 besökare.

Foto från ovan visar ett myller av besökare på trädgårdsmarknaden.

Trädgårdsmarknaden vid slottet blev välbesökt.

Öppna trädgårdar

En av alla trädgårdsentusiaster som öppnade upp sin privata trädgård för visning var Jennie Persson i Falkvik. I familjens trädgårdsparadis kunde besökare inspireras av förtrollande vackert komponerade blomsterrabatter, familjens nybyggda utekök med pizzaugn och odlingar av melon, chili och mycket annat.

Vatten rinner från ett kopparrör ned i ett kar, med blommor runtom.

Jennie Persson i Falkvik visade upp sin trädgård för första gången.

Hörnhems blomstervisning vid brofästet

Hörnhems levererar normalt sett växter till yrkesodlare och offentliga planteringar till kunder såsom Stockholm stad och Liseberg. I sommar har de fått rå om och designa Sölvesborgs offentliga planteringar, varav den största pop-up planteringen vid brofästet. Och det var inte bara Sölvesborgare och blekingebor som besökte deras stora visning. Under hela veckan har långväga gäster från hela landet besökt Sölvesborg för privata guidningar av dessa offentliga planteringar, många av dem kända trädgårdsprofiler och influencers inom trädgårdsvärlden.

Sensommarblomster i brända gula och orangea toner i en maffig stor blomsterplantering.

Hörnhems blomsterplantering vid Brofästet.

Hållbarhet – dagens tema

Temat ”Hållbart odlande” stod på agendan. På slottsområdet kunde besökare ta del av information från Länsstyrelsen gällande invasiva växter, Sölvesborg Energi gällande hållbar energiförbrukning, och Sölvesborgs trädgårdsförening berättade om hur man skördar regnvatten. Elever från Bokelundsskolan visade fågelholkar, biodlare fanns på plats för att visa bikupor och scouterna delade med sig sina kunskaper till våra barn. Hantverkare med olika inriktning fanns på plats och visade bland annat hur man gör korgar av gräs.

Vinnare i Solrostävlingen

Katarina Thorelli hade med sig en solros på 357 cm och kunde därmed stolt titulera sig som vinnare i Sölvesborg – Mjällby Sparbanks solrostävling.

Populära föreläsningar med Gunnel Carlson

De två föreläsningarna med Gunnel Carlson var mycket populära och drog cirka 300 lyssnare inne i Slottslängorna.

En kvinna föreläser framför en stor publik

Gunnel Carlson höll två föreläsningar i Slottslängorna.

Arrangör

Vi vill rikta ett stort tack till Sölvesborgs trädgårdsförening som arrangerat dagen, i samarbete med Sölvesborgs kommun och Studieförbundet vuxenskolan.

Vad tyckte du och Trädgårdsdagen?

Hjälp oss gärna att förbättra Sölvesborgs trädgårdsdag genom att svara på ett par frågor.

Hur skulle du betygsätta din upplevelse av Sölvesborgs trädgårdsdag? * (obligatorisk)
Hur skulle du betygsätta din upplevelse av Sölvesborgs trädgårdsdag?

Har du övriga synpunkter så kan du skriva det här till oss.
Jag/vi medger att informationen jag/vi lämnat får lagras och bearbetas i register av Sölvesborgs kommun och Sölvesborgs trädgårdsförening. Personuppgifter behandlas i enlighet med GDPR (Dataskyddsförordningen The General Data Protection Regulation), med rätt att begära utdrag och rättelse. * (obligatorisk)
Jag/vi medger att informationen jag/vi lämnat får lagras och bearbetas i register av Sölvesborgs kommun och Sölvesborgs trädgårdsförening. Personuppgifter behandlas i enlighet med GDPR (Dataskyddsförordningen The General Data Protection Regulation), med rätt att begära utdrag och rättelse.

Mer information

Vill du medverka som utställare under Trädgårdsdagen 2023 eller skulle du vilja veta mer om vad det innebär att hålla öppen trädgård?

» Kontakta Sölvesborgs trädgårdsförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad:

Skriv ut