Sölvesborgs kommun

Furulundsskolans elitsatsning inom fotboll förlängs i minst 4 år till

Killar tränar fotboll på Svarta Led. Foto: André Julinder

Furulundsskolan erbjuder NIU inom fotboll. Foto: Sölvesborgs kommun

 Skolverket har beviljat Furulundsskolans ansökan om att få fortsätta driva nationell idrottsutbildning (NIU) för fotboll i fyra år till. Det innebär att vi fortsatt erbjuder 22 utbildningsplatser på vår skola för dig som vill kombinera dina gymnasiestudier med en idrottssatsning inom fotboll.

Verksamhetschefen Roger Svanberg är nöjd med Skolverkets beslut:

Vi är oerhört glada och stolta att även framöver kunna erbjuda en utbildning av hög kvalitet för våra elever som vill kombinera studier med fotbollsträning. Att förena idrott med studier är bra för både lärandet och individen. Vi är den enda gymnasieskolan i Blekinge som erbjuder NIU inom fotboll och söktrycket på platserna är alltid högt.

Även NIU-instruktören Patrik ”Bagaren” Rosengren ser fram emot fler läsår med fotboll på schemat:

Vi har sedan 2011 drivit elitfotbollsgymnasium eller NIU för fotboll i ett nära samarbete med Mjällby AIF. Att Skolverket åter igen väljer att förlänga vår utbildning visar på den kvalitet vi levererar till våra elever.

Vad är NIU för fotboll?

NIU vänder sig till dig som vill kombinera en seriös elitidrottssatsning inom fotboll med gymnasiestudier. Utbildningen erbjuder träning upp till tre gånger i veckan under skoltid. Antalet platser är begränsade och uttagning sker på dina idrottsmeriter. Samtidigt behöver du bli antagen till ett nationellt program som går att kombinera med NIU.

På Furulundsskolan går det att kombinera NIU med fyra av programmen:

  • Barn- och Fritidsprogrammet (BF)
  • Ekonomiprogrammet (EK)
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA)
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

Skolverket beslutar om man får driva NIU

Skolverket har beviljat Furulundsskolans ansökan om att driva NIU inom fotboll. De bedömer att skolan har uppfyller kraven och förutsättningarna för en utbildning med elitidrottskaraktär. Beslutet går inte att överklaga.

Beslutet gäller för fyra antagningsomgångar från och med läsåret 2023-2024. I praktiken innebär det att Furulundsskolan kommer att erbjuda NIU för fotboll med start till och med läsåret 2026- 2027.

Välja fotboll på individuellt val

För dig som vill ha fotboll på schemat även om du inte läser NIU går det att lösa hos oss på Furulundsskolan. Med ditt individuella val kan du, oavsett program, välja kursen idrott och hälsa med specialisering inom fotboll.

Relaterade länkar

Senast uppdaterad:

Skriv ut