Ditt röstkort får du hem med post till dig. Foto: Valmyndigheten.
Onsdagen den 24 augusti startar förtidsröstningen till riksdag, region- och kommunfullmäktige. I samband med det kommer du som röstberättigad i något av valen att få ditt röstkort med post till din folkbokföringsadress från Valmyndigheten.
För att kunna förtidsrösta behöver du ha med dig ditt röstkort och, om du inte är känd av röstmottagaren, kunna styrka din identitet genom en giltig ID-handling eller en medföljande person som kan intyga att du är den du utger dig för att vara. Den personen i sin tur måste i så fall kunna legitimera sig med en ID-handling som till exempel körkort, pass eller tjänstelegitimation.
Om du är röstberättigad, den 24 augusti har passerat och du inte har fått något röstkort eller om du tappat bort det, så kan du beställa ett nytt röstkort hos Valmyndigheten via den här länken. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du inte kan beställa ett röstkort själv kan du kontakta kommunen under stadshusets öppettider för förtidsröstning på telefonnummer 0456-81 61 81 eller 0456-81 61 21, så hjälper vi dig.
OBS! Du ska inte beställa eller kontakta någon angående nytt röstkort innan den 24 augusti har passerat, eftersom då är de ordinarie röstkorten fortfarande på väg ut.
Följande öppettider kommer att gälla i de olika lokalerna för förtidsröstningen i Sölvesborgs kommun:
Nedan ser du en film från Valmyndighetens Youtube-kanal som visar hur förtidsröstningen går till, den har undertexter på svenska och engelska som du kan aktivera eller avaktivera i videospelarens verktygslist i nederkant när du startat filmen.
Du kan förtidsrösta i Sölvesborgs kommun även om du inte bor i kommunen.
Det finns även andra sätt att rösta för dig som är röstberättigad men på grund av till exempel sjukdom, funktionsnedsättning eller hög ålder har svårt att ta dig till en röstningslokal, till exempel genom bud, som du kan läsa mer om på den här länken till Valmyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller ambulerande röstmottagare, som du kan läsa mer om på den här länken Valmyndighetens hemsida.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du som är röstberättigad och folkbokförd utomlands får särskilt material med post från svenska Valmyndigheten som är anpassat för att du ska kunna rösta från det land du är folkbokförd i.
Valnämnden ansvarar lokalt för genomförandet av valen. Till sin hjälp att genomföra de principiella besluten de förtroendevalda politikerna fattar i nämnden har de bland annat den kommunanställda personalen i staben, på medborgarkontoret och kansliet, kommunens vaktmästare med flera.
Cirka 100 personer, från bland annat administrativa tjänster inom kommunens verksamhet, kommer också att utbildas för att kunna vara röstmottagare på valdagen.
På den här länken ser du vilka förtroendevalda politiker som sitter i valnämnden i Sölvesborgs kommun. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länsstyrelsen i Blekinge ansvarar för genomförandet av valet i länet. Den slutliga rösträkningen görs av länsstyrelsen.
Valmyndigheten ansvarar centralt för genomförandet av valet.
Varje politiskt parti som ställer upp i valen har sin egen valrörelse. Genom deras material som du kan ta del av till exempel via deras tal, intervjuer, debatter, insändare, valstugor, affischer, sociala medier med mera kan du ta reda på vad respektive parti vill genomföra i kommunen, regionen eller på riksnivå.
Det finns också ”valkompasser” och liknande undersökningar du kan göra som matchar vad du tycker i olika frågor som kommunen, regionen eller riksdagen har ansvar för med ett politiskt parti.
Om du har frågor som rör politiken, till exempel partiprogram eller vallöften, hör av dig till respektive parti.
Senast uppdaterad: