Sölvesborgs kommun

Varning för bedragare, falska försäljare som knackar dörr

Mynt, sedlar, plånbok, mobiltelefon och nycklar.

Bedragare är ofta ute efter pengar och värdesaker som till exempel mobiltelefoner och smycken. Foto: Scandinav bildbyrå.

Omsorgens personal har blivit uppmärksammade på att det just nu rör sig bedragare i Sölvesborgs kommun, som knackar dörr och utger sig för att vara försäljare. Bedragarna tar sig på så sätt in privatpersoners bostäder för att stjäla pengar och värdesaker. Om en okänd person vill komma in hemma hos dig för att till exempel sälja någonting, begär att få se legitimation. Om du är osäker på ifall personen är den han eller hon utger sig för att vara, tacka nej till besöket och lås dörren.

Du kan också minska risken för att bli drabbad på följande sätt:

  • Förvara inte koden till uttagsautomaten för pengar tillsammans med bankkortet
  • Var även försiktig med hur du hanterar andra typer av koder och lösenord, till exempel portkod
  • Ha ytterdörren låst även när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det
  • Förvara inte stora summor pengar hemma
  • Ha dina värdesaker inlåsta

Hjälp oss gärna att sprida den här varningen genom att dela den på sociala medier och att prata med dina släktingar och vänner. Vemsomhelst kan bli lurad, men personer som är äldre och/eller har en kognitiv funktionsnedsättning är ofta särskilt utsatta för den här typen av brott.

På länken nedan hittar du mer information om hur du skyddar dig mot bedrägerier och stölder, vad du ska göra om du är drabbats och länkar vidare till bland annat Polisen.

Om du sett eller hört någonting misstänkt som du tror kan ha något att göra med de bedragare som rör sig i Sölvesborgs kommun just nu, tipsa Polisen!

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut