Sölvesborgs kommun

Munkar och nunnor gästar Sölvesborg

En man står klädd i medeltida kläder vid ett marknadsbord.

Medeltida marknad i Sölvesborg.

Lördagen den 9 juli arrangeras en medeltida marknad i Sölvesborg, mitt under Sölvesborgs stadsfestival Killebom. Under den medeltida marknaden kommer man att få besök av munkar och nunnor.

Årets marknad kommer att ske intill S:t Nicolai kyrka, på ruinerna av det en gång gamla klostret som Karmelitermunkarna hade i Sölvesborg. Detta anlades av kung Hans år 1486 och började att rivas i samband med reformationen år 1536.

Det är nu första gången som denna orden bedriver verksamhet på platsen för sitt gamla kloster, det är alltså 486 år sedan de lämnade vår stad, men nu kommer konventsbrödrar och systrar tillbaka, om än enbart tillfälligt. Marcus Bernhardsson, Kulturarvssamordnare, Sölvesborgs kommun

En minnessten med inristad text som inleds med raden "Här låg vårfruklostret i Sölvesborg"

Minnessten, S:t Nicolai kyrka.

Denna katolska orden har varit mycket ovanlig i Skandinavien, men utanför Malmö finns det alltjämt ett konvent för munkar och ett för nunnor. Det är representanter från dessa två anläggningar som deltar i den medeltida marknaden i Sölvesborg den 9 juli och de kommer att sälja böcker och hantverk som de själva producerat.

Arkeologiska fynd och andra kvarlämningar från denna medeltida orden är mycket ovanliga, varför Sölvesborgs museum troligen är det enda museet i landet som har saker från ett medeltida Karmeliterkloster.

Medeltida marknaden

Den Medeltida marknaden pågår lördagen den 9 juli kl. 10-16. För mer information om KiIllebomfestivalen,
läs mer på » killebom.se

S:t Nicolai kyrka och blommande körsbärsträd i förgrunden.

S:t Nicolai kyrka

Senast uppdaterad:

Skriv ut