Sölvesborgs kommun

Fontäner tillfälligt avstängda och tips om miljövänlig konfetti till skolavslutning och student

Glada barn på skolavslutning med rosor i händerna.

Ge hellre en blomma eller sprid blomblad än konfetti av plast på skolavslutningen. Foto: Scandinav bildbyrå.

Fontänerna Ask och Embla och Rådhustrappan är tillfälligt avstängda för att minska risken för skadegörelse. Vi vill även göra er uppmärksamma på att det är förbjudet att sprida konfetti av plast utomhus. Om ni vill fira någon kan ni istället använda er av mer miljövänliga alternativ, som blomblad eller såpbubblor.

Fontänerna Ask och Embla och Rådhustrappan är tillfälligt avstängda för att minska risken för den typ av skadegörelse som ofta återkommer vid den här tiden på året. Varje gång någon häller tvål eller rengöringsmedel i fontänerna för att orsaka skum i dem, så tvingas parkenheten lägga hela dagar och mängder av vatten på att rengöra och sanera dem. Dessutom riskerar stenmaterialet att vittra sönder och pumparna i fontänerna att sluta fungera.

Vi räknar med att kunna starta upp fontänerna igen inom ett par veckor, hjälp oss gärna då att hålla ett öga på dem för att bevara våra värdefulla kulturmiljöer, och att sprida informationen om att det inte är ett så oskyldigt bus som man kanske kan tro.

Om ni ser eller hör någonting som verkar misstänkt, hör av er till Polisen på telefonnummer 114 14.

Vi vill även göra er uppmärksamma på att det sedan i våras är förbjudet enligt svensk lag att sprida konfetti av plast utomhus, eftersom det ger farliga mikroplaster i naturen. Arbete med att städa upp konfetti är också väldigt tidskrävande för parkenheten. Om ni vill fira någon kan ni istället använda er av mer miljövänliga alternativ, som blomblad eller såpbubblor. Även denna information får ni gärna hjälpa oss att förmedla vidare.

Vi önskar alla barn och unga en riktigt fin skolavslutning eller student när det väl är dags och en härlig sommar!

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut