Sölvesborgs kommun

Såhär har vi smyckat staden inför påsk

Påskäggen i trä på Södergatan. Foto: Sölvesborgs kommun.

Färgglad tyll och ägg i trä – med det har vi att smyckat staden inför påskhelgen. Sölvesborgs kommun och Handelsföreningen gör utsmyckningen av staden i samverkan. Handelsföreningen står bland annat för kostnader för en del material, och kommunens verksamheter har tillverkat de flesta av dekorationerna. En stor del av arbetet med att få kommunen redo för våren står kommunens parkenhet för.

Påskdekorationer i tyll och trä

På Stortorget har vi satt upp färgglada vippor i tyll som arbetsmarknadsenheten gjort. Arbetsmarknadsenheten är en kommunal verksamhet för dem som av olika anledningar behöver extra stöd eller vägledning för att komma vidare till arbete eller utbildning. Påskträden med tylldekorationer har blivit en tradition i Sölvesborg och i år har vi bytt ut dem till nya, likadana eftersom de gamla som annars i stor utsträckning som möjligt brukar återanvändas, nu hade blivit utslitna.

Påskäggen i trä på Södergatan är gjorda av den lokala kreatören Caroline Malmsjö.

Vårplanteringar finns på plats runtom i byarna i kommunen, vimplarna på Södergatan har kommit upp och även Arielparken och rondellen vid Kämpaslätten har fått nya planteringar.

Stadsvapnet har fått guldfärg

En nyhet för i år är att parkenheten ordnat så de stora, svarta blomsterurnorna som finns bland annat på Stortorget har blivit restaurerade till sitt originalutseende, vilket innebär att stadsvapnet nu återigen är målat i guldfärg. Urnorna köptes in till staden Sölvesborgs 550-årsjubileum 1995.

I bildspelet nedan ser du påskträden, blomsterurnorna, dekorationerna och vimplarna i centrala Sölvesborg. Flera av planteringarna är fortfarande på tillväxt och kommer vara ännu finare om ett par veckor. Samtliga bilder är tagna 2022 av Sölvesborgs kommun.

Fjäderfritt och djurvänligt

Sedan flera år tillbaka är Sölvesborgs kommun och Handelsföreningens påskdekorationer fjäderfria. Man har valt bort fjädrar som påskpynt eftersom det finns risk att fåglarna de kommer ifrån utsatts för onödigt lidande. För att inte riskera att bidra till detta har man istället valt mer djurvänliga alternativ. Det kan finnas enskilda handlare som utanför och/eller i sina butiker på eget initiativ dekorerar med och/eller säljer påskfjädrar. Det är iså fall deras eget beslut och inget som varken kommunen eller Handelsföreningen är inblandade i.

Senast uppdaterad:

Skriv ut