Sölvesborgs kommun

Sölvesborgs befolkning fortsätter öka i antal – fulltecknat i stadsdelen Ljungaviken

Familj framför hus. Foto: Scandinav bildbyrå.

Sölvesborgs kommuns befolkning har ökat igen under förra enligt SCB. Foto: Scandinav bildbyrå.

Sölveborgs kommun är populärt, vårt invånarantal har ökat igen under förra året enligt SCB och vår kö för en villatomt i stadsdelen Ljungaviken, öster om Sölvesborgsviken, är mer än fulltecknad. Under nästa år öppnar preliminärt tomtkön för det nya bostadsområdet Vitahallsslätten, strax norr om centrala Sölvesborg.

Invånarantalet har ökat under förra året

Sölvesborgs kommuns invånarantal har ökat under förra året enligt SCB, Statistiska centralbyrån.

Vår befolkning blir fler i antal på ett hållbart sätt i lagom fart, vilket gör att vi hinner bygga ut förskola och skola och skapa nya bostadsområden i den takt som vi blir fler som betalar skatt och kan vara med och dela på kostnaderna för våra gemensamma investeringar.

I Sölvesborgs kommun kan vi dessutom erbjuda trygga livsmiljöer med närhet till kulturhistoria, hav och natur – och här finns arbetstillfällen i ett välmående näringsliv och goda möjligheter att starta företag, att flytta ditt företag hit, eller att pendla till närliggande städer för jobb. Här finns också ett brett utbud av olika boendeformer. För den som drömmer om att bygga nytt till sin familj finns möjligheten att göra bygglovsansökan digitalt via kommunens e-tjänsteplattform.

Jag välkomnar våra nya medborgare och alla er som funderar på att flytta hit. I Sölvesborgs kommun finns det som jag tror många svenskar idag längtar efter – ett mindre samhälle där det finns gemenskap och en känsla av stolthet över platsen där man bor. Jag tycker själv att Sölvesborg är Sveriges bästa kommun och ser positivt på att vi växer på ett hållbart sätt och inom kort planerar att öppna tomtkön för det nya centrala bostadsområdet Vitahallslätten. Bland annat med tanke på att området kommer att ha gångavstånd till förskola, så tror jag att det kommer att passa barnfamiljer särskilt bra.

– Kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD)

Anmälan till tomtkö för Ljungaviken stängs

Sölvesborgs kommuns popularitet märks bland annat på anmälningarna till vår kö för en villatomt i stadsdelen Ljungaviken. Trots att vi från kommunens sida varit tydliga med att det står många fler i kö än vad det kan bli villatomter i nästa utbyggnadsetapp, så sätter nya familjer upp sig i kö. I skrivande stund har vi cirka 75 hushåll i kö för en kommunal villatomt i Ljungaviken etapp 2B. Det kan eventuellt bli cirka 30 nya villatomter här, tidigast nästa år.

För att bli ännu tydligare, minska risken för att vi skapar felaktiga förväntningar, att fler familjer sätter upp sig i kö, betalar avgifterna i onödan och blir besvikna när de inte får ett tomterbjudande, så kommer anmälan för att sätta upp sig i kö för kommunal villatomt i Ljungaviken etapp 2B att stängas. Sista anmälningsdag blir söndagen den 27 mars 2022. Sedan tar vi tillsvidare inte emot fler nya anmälningar.

Beslutet om att stänga kön för en kommunal villatomt i Ljungaviken tas upp som ett meddelande om delegationsbeslut på kommunstyrelsens arbetsutskott tisdagen den 8 mars.

Det är roligt att intresset för Ljungaviken är så stort, men nu har vi mer än dubbelt så många i kö för en villatomt jämfört med det faktiska antalet vi kommer att kunna erbjuda här de närmsta åren, så det känns fel att fortsätta att ha anmälan öppen. Vi tror att vi kommer att ha sålt alla tomterna innan vi nått till slutet på listan vi har nu, och om det skulle bli många avhopp finns alltid möjligheten att öppna kön igen.

– Samhällsbyggnadschef Anders Wanstadius

Alla som anmält sig till tomtkön innan sista anmälningsdag, behåller sin köplats sålänge de betalar registreringsavgiften, årsavgifterna och inte meddelar kommunen att de vill hoppa av.

Kartbild över stadsdelen Ljungaviken. Illustration: Sölvesborgs kommun.

Kartbild över stadsdelen Ljungaviken, klicka på bilden för att öppna i större format. Illustration: Sölvesborgs kommun.

Här ser du en kartbild över stadsdelen Ljungaviken i Sölvesborgs kommun. Etapp 1 och 2A är slutsålda, i etapp 3 planeras ett livsstilsboende för äldre. Det är etapp 2B som är fulltecknad och där anmälan till kö för en kommunal villatomt stängs inom kort. Etapp 4 kan bli den sista delen av Ljungaviken, men detta är fortfarande i planeringsstadiet och du kan inte sätta upp dig i kö för etapp 4.

Andra boendealternativ i Ljungaviken

Även framöver kan det självklart finnas möjlighet att få tag på en lägenhet, marklägenhet, radhus eller en färdigbyggd villa i Ljungaviken – längre ner på den här sidan hittar du länk till en sida med webbplatser och kontaktuppgifter till lokala mäklare och hyresvärdar om du är intresserad.

Tomter i området Vitahallslätten

För den som är intresserad av en villatomt i Sölvesborgs kommun, så öppnar kommunens tomtkö för det nya området Vitahallsslätten strax norr om centrala Sölvesborg preliminärt sommaren eller hösten 2023. Detaljplanen för Vitahallsslätten fick laga kraft efter mark- och miljööverdomstolens beslut den 2 februari 2022. Här kan det byggas cirka 75 nya villor eller radhus.

Senast uppdaterad:

Skriv ut