Sölvesborgs kommun

Solrostävling – vem kan odla den högsta solrosen?

Solrosor på ett solrosfält.

Vinnaren presenteras under Trädgårdsdagen den 20 augusti.

Vill du vara med i Sparbankens solrostävling där vi utmanar dig att odla den högst solrosen? Vinnaren får ta emot sitt pris av trädgårdsexperten Gunnel Carlson under Trädgårdsdagarna i Sölvesborg den 20 augusti. Välkommen att hämta en fröpåse på Sparbankens kontor i Sölvesborg och Mjällby eller på Medborgarkontoret.

Bild på Gunnel Carlson i sin trädgård med en spade i jorden.

Gunnel Carlson. Foto: Pernilla Wästberg

Varje år arrangerar Sölvesborgs trädgårdsförening och Sölvesborgs kommun det populära evenemanget Trädgårdsdagar. I år arrangeras Trädgårdsdagar lördagen den 20 augusti 2022 i Sölvesborgs slottslängor. Under dagen kommer vi att kröna en vinnare som odlat den högst solrosen - var med och tävla du också!

Tävlingen arrangeras av Sölvesborg-Mjällby Sparbank.

Prisutdelning med Gunnel Carlson

Priset kommer att delas ut av Stefan Ohlson, VD på Sparbanken tillsammans med Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist och författare. Gunnel känner du säkert igen från SVT produktionen Gröna rum som sändes under nästan tio års tid, eller från Go'kväll där hon svarat på många tittarfrågor som trädgårdsexpert. Gunnel är också initiativtagare till Tusen Trädgårdar den 3 juli där trädgårdar över hela Sverige håller öppet för besök.

Så gör du för att tävla

 • För att delta i tävlingen ska du odla solrosor från frön av oss
  För att alla ska ha samma förutsättningar ska tävlingsdeltagarna odla från samma sorts frön. Välkommen att hämta en gratis fröpåse på Sparbankens kontor i Sölvesborg och Mjällby. Du kan även hämta på Medborgarkontoret (Sölvesborgs Stadshus).
 • Sätt igång och odla
  Du kan så direkt i landet på våren, eller förså inomhus eller i växthus för att plantera ut senare.
 • Mät din högst solros, skicka in bild och mått
  Räkna den längsta solrosens längd på den största solrosblomman. Solrosens längd mäts från marken till övre delen av frökakan. Mät dina solrosor senast 2022-08-10 och skicka bild och mått till marknad@smsparbank.se, där vi uppskattningsvis kan se att måtten stämmer. Exempelvis bild på solrosen med ett måttband eller en bild där du själv står bredvid solrosen. Glöm inte att ange dina kontaktuppgifter!
 • Tävlingsdagen
  Vinnaren kommer bli kontaktad och ska då skörda solrosen på tävlingsdagen och ta med till prisutdelningen. Tävlingen avgörs under Trädgårdsdagen den 20 augusti 2022 på stora scen. Vinnaren får förutom äran även ett fint trädgårdspris.

Tips – Så lyckas du med dina solrosor

Steg 1

Förså fröerna inomhus i april eller direktså utomhus i maj när jorden värmts upp. Har du mycket sniglar i trädgården är det bäst att så frö inomhus, sniglarna älskar de små solrosskotten!

Steg 2

Plantera ut solrosen när nattfrosten är över. För att din solros ska växa sig riktigt hög behövs djup och lucker jord där rötterna kan utvecklas ordentligt. Solrosen vill stå soligt och någorlunda skyddad från kraftiga vindar.

Steg 3

Solrosen är inte kräsen! Men för att vinna en tävling behövs rejält med näring och vatten för att växa sig riktigt stora.

Information från Sölvesborgs trädgårdsförening.

Bakgrund

Biologisk mångfald är inte bara naturligt utan också nödvändigt. Bin och humlor är livsviktiga för att vi ska få mat på bordet. Deras insats med att pollinera blommor står för ungefär en tredjedel av våra livsmedel. Utan pollinering blir det inga jordgubbar eller äpplen. Men många bi-arter är hotade och riskerar att dö ut. Hållbarhet är en hjärtefråga för oss och vi hoppas att vi med den här tävlingen väcker sölvesborgarnas trädgårdsintresse som på sikt bidrar till den biologiska mångfalden.

Om Trädgårdsdagen 2022

Trägårdsdagen 2022 går av stapeln lördagen den 20 augusti på Slottslängorna mellan klockan 10.00-16.00
Du kommer att erbjudas att besöka öppna trädgårdar mellan klockan 12.00-18.00. Mer information kommer längre fram.

Vill du ställa ut eller visa din trädgård?
Kontakta Gert Olsson på Sölvesborgs trädgårdsförening, 0708 17 15 22.

Senast uppdaterad:

Skriv ut