Sölvesborgs kommun

Den 3 december firas internationella funktionshinderdagen

En tjej står på en trampolin i en idrottshall och gör v-tecken. I bakgrunden finns fler personer som tränar gymnastik. Fotograf: Charlotte Pettersson

Gymnastikträning foto: Charlotte Pettersson

Förenta nationerna (FN) har lyft fram specifika och viktiga ämne genom att införa olika temadagar. Internationella funktionshinderdagen är en av dessa dagar och har firats den 3 december sedan 1992. Syftet med dagen är att arbeta för en ökad medvetenhet om funktionshinder och för att uppmärksamma fördelarna med ett inkluderande och tillgängligt samhälle för alla.

I Sölvesborgs kommun arbetar vi hela tiden för att förbättra och göra samhället mer tillgängligt för alla. Några av de saker som nyligen gjorts eller pågår är:

  • ·Installation av hiss till idrottshallen på Norje skola.
  • ·Tillgänglighetsbedömningar av Sölvesborgs idrottshall, Sölveshov (ishallen) och Svarta Leds idrottsplats. När dessa är klara ska det göras en plan för att förbättra de saker som behöver åtgärdas.
  • Installation av hiss på Järnvägsstationen så att man lättare ska kunna besöka Näringslivskontoret som har sitt kontor på andra våningen.
En man som sitter i rullstol kör upp på en ramp till en kiosk i Sölveshov som är ishallen i Sölvesborg.

Niklas Almers hjälper till med tillgänglighetsbedömningen av Sölveshov. Foto: Sölvesborgs kommun

Samverkan i Blekinge

Sölvesborgs kommun är även med i ett nätverk med representanter från Blekinges kommuner, Länsstyrelsen och Region Blekinge som samverkar kring aktiviteter, arrangemang och frågor som rör kultur och fritid för personer med funktionsnedsättning. Vill du veta mer om nätverkets arbete kontakta Föreningssamordnare Robin Englesson på telefon: 0456-81 61 78, e-post: robin.englesson@solvesborg.se

Socialt stöd ökar också tillgänglighet

Ett annat exempel på hur vi arbetar med tillgänglighet är kommunens arbete med socialt stöd och kontaktpersoner. Att vara kontaktperson innebär att på sin fritid stötta en medmänniska som har ett begränsat socialt nätverk och behöver stöd för att kunna delta i olika aktiviteter i samhället. Är du intresserad av att bli kontaktperson eller vill veta mer?
Kontakta: Lisa Ekstrand, Enhetschef telefon: 0456-81 67 54, epost: lisa.ekstrand@solvesborg.se

En kille som sitter i rullstol spelar spel tillsammans med sin personliga assistent.

Sällskapsspel pågår. Foto: André Julinder

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Sidan publicerad av: Webbadministratör kommunikationskontoret