Sölvesborgs kommun

Avstängd parkeringsplats, grenar på träd tas ned

Det sjuka trädet och dess omgivningar.

En parkeringsplats i centrala Sölvesborg behöver stängas när då vi tar ner grenarna på ett sjukt träd. Foto: Sölvesborgs kommun.

Tisdagen den 16 november kommer parkeringsplatsen som finns i centrala Sölvesborg i anslutning till Rådhusparken och Kyrkogatan att vara avstängd, och inga bilar eller andra fordon kan stå kvar här då. Avstängningen beror på att vi tyvärr måste ta ner de flesta grenarna på ett stort, gammalt träd i området, eftersom de annars riskerar att falla ner och skada någon. Skyltar om avstängningen sätts ut fredagen den 12 november.

Personer i varselkläder mäter omkretsen på det sjuka trädet.

Här mäts omkretsen på almen. Foto: Sölvesborgs kommun.

Vi kommer att lämna kvar trädets stam och några av de större grenarna, eftersom det finns djur som lever av och i närheten av döende träd som vi vill ska få finnas kvar i området. De grenar som avverkas kommer att tas till en så kallas faunadepå, där de får leva vidare i ny form genom att bland annat insekter får fortsatt nytta av dem.

Anledningen till att trädet är döende och grenarna utgör en säkerhetsrisk är att det drabbats av en allvarlig trädsjukdom. Sjukdomen kallas almsjuka och är en slags svamp som förstör trädet. Den är mycket smittsam träd emellan, sprids både via rotsystem och av skalbaggen almsplintborre genom sporer och finns över i stort sett hela landet.

Förr fällde man och brände upp träd som drabbats av almsjuka och hoppades på så sätt kunna bromsa smittan, men här och nu har man gjort bedömningen att det skulle göra mer skada än nytta, och vi kommer istället att ta tillvara på det döende trädet så gott det går.

Grenarna på det sjuka trädet.

Det drabbade trädets grenar. Foto: Sölvesborgs kommun.

Det är Länsstyrelsen i Blekinge som fattat beslut om att det är såhär Sölvesborgs kommuns parkenhet ska hantera trädet.

Tyvärr finns det fler träd i Sölvesborgs kommuns parker och i stadsmiljön som också är drabbade av almsjuka, men just nu är det endast det här trädet vi kommer att ta ner grenar på.

Vi ber er att respektera de avstängningar som kommer att göras och att hålla avstånd till arbetsområdet, och om överseende med eventuellt buller och begränsad framkomlighet. Tack för er förståelse!

Senast uppdaterad:

Skriv ut