Sölvesborgs kommun

Blekinge museum fick årets kulturpris!

En vacker blombukett står framför entrén till Tingshuset.

Mikael Henriksson och Christoffer Sandahl från Blekinge museum tog emot priset.

Blekinge museum är Sölvesborg kommuns kulturpristagare 2021. Kulturpriset delades ut under Sölvesborgs Kulturkalas, genom en högtidlig cermoni i Listers Härads Tingshus, den 3 november.

Det fördjupande arbetet som Blekinge museum utfört för vårt kulturarv de senaste åren kan knappast ha undgått någon sölvesborgare. Den arkeologiska utgrävningen i Ljungaviken fascinerade stor som liten och genererade fynd som arkeologerna själva aldrig vågat hoppas på att man skulle finna, faktiskt så pass intressanta att man skapade nyheter globalt.

Tillsammans med Region Blekinge och Sölvesborgs kommun kunde Blekinge Museum sommaren 2021 dela med sig av sina upptäckter i en utställning och väcka tankar kring vårt kulturarv.

Bukett och diplom delas ut i Tingshusets sal.

Borgmästare Arne Bogren och fritids- och kulturnämndens tjänstgörande ordförande Susanne Fransson delade ut kulturpriset.

En kvinna och tre män står på rad. De två männen i mitten håller ett diplom och en check.

Från vänster: Susanne Fransson, Christoffer Sandahl, Mikael Henriksson och Marcus Bernhardsson.

Grattis Blekinge Museum!

En gång per år, ända sedan 1965 har det ärofyllda kulturpriset delats ut av Sölvesborgs kommun. Pristagaren erhåller en prissumma på 20 000 kr. Vi säger stort grattis till Blekinge Museum!

Motivering

Djupt under sanden i Ljungaviken hittades några villor, en vovve och många vassa flintaspetsar. De 8 400 år gamla fynden kom att utmana den rådande bilden av historien. Nyheten tog sig långt utanför Sveriges gränser. Washington Post, Daily Mail, NBC, ABC News och andra internationella medier rapporterade om fynden.

Den numera världskända hunden, villorna och de vassa flintaspetsarna blev till den största arkeologiska utställningen någonsin i Sölvesborg. Blekinge Museum har på ett föredömligt pedagogiskt sett, levandegjort vårt kulturarv till den breda allmänheten. Utställningen gav besökaren möjlighet att komma riktigt nära de människor och husdjur som bodde, jagade och umgicks längs Ljungavikens strandkant för mer än 8000 år.
2021 års Kulturpris tilldelas Blekinge Museum.

Jury

Det är Sölvesborgs kommuns kulturpriskommitté som utser kulturpristagaren. Kommittén består av kommunfullmäktiges ordförande, kommunstyrelsens ordförande, fritids- och kulturnämndens ordförande, vice ordförande och andra vice ordförande, samt stadsarkitekten och kulturchefen i Sölvesborgs kommun. Allmänheten har haft möjlighet att skicka in nomineringar.

En kandelaber med tända ljus, folk minglar och äter snittar.

Under kvällen bjöds det på snittar och mingel i Tingshuset.

Om Blekinge museum

Blekinge museum startade sin verksamhet som museiförening 1899 och är idag ett regionalt museum med uppgift att fördjupa och förtydliga kunskapen om kulturarvet, särskilt det blekingska, och vara ett forum för aktuell samhällsdebatt. Stiftelsen Blekinge museum bildades 1983. Huvudmän är Landstinget Blekinge, Karlskrona kommun och Blekinge Hembygdsförbund.

>>Läs mer på blekingemuseum.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mikael Henriksson står utomhus inför en grupp människor och berättar om de flintafynd han har framför sig på sitt bord.

Kulturarvsdagarna 2020, Mikael Henriksson, 1:e antikvarie arkeolog på Blekinge Museum .

Arkeologer klädda i gula varselkläder står utomhus i sanddynorna och förläser för en grupp.

Blekinge museum berättar om fynden på utgrävningsplatsen.

Kulturprisets historia

Varje år delar Sölvesborgs kommun ut ett kulturpris ut till en person/personer, en eller fler föreningar som har stått för värdefulla insatser i vårt kulturliv. Följande har tilldelats Sölvesborgs kulturpris de senast tio åren.

  • 2020 Bo Ohlsson, Sölvesborgs närradio.
  • 2019 Anders Nilsson, båtolog.
  • 2018 Mats Nilsson och Jens Thoms Ivarsson, stenhuggare och formgivare.
  • 2017 Sölvesborgs Kvinnliga Konstsällskap.
  • 2016 Karin Maltestam, Sölvesborgs konstförening och Svensk-polska föreningen.
  • 2015 Marcus Bernhardsson och Nogersunds hembygdsförening.
  • 2014 Sölvesborgs Kammarmusikförening
  • 2013 Patrik Lundberg, författare och journalist.
  • 2012 Peter Bengtsson, Visans Vänner
  • 2011, Sölvesborgs Körsällskap

>> Vill du veta mer om vilka som tilldelats Sölvesborgs kulturpris genom tiderna? Se hela listan här.

Senast uppdaterad:

Skriv ut