Sölvesborgs kommun

Ansökan om svensk fana eller flagga

Svenska flaggan vajar i vinden.

Stiftelsen Sveriges Nationaldag delar ut fanor och flaggor till organisationer och föreningar.

Sedan år 1916 delar Stiftelsen Sveriges Nationaldag ut fanor till organisationer och föreningar i samband med nationaldagen. I år kan man även ansöka om en flagga som varit hissad på riksdagshuset. Vill er organisation eller förening ansöka om fana eller flagga? Då behöver ni skicka in er ansökan innan året är slut.

Vilka kan ansöka?

Som ett led i att sprida användandet av svenska flaggan delar Stiftelsen Sveriges Nationaldag varje år ut ett antal fanor till föreningar, organisationer eller motsvarande, även skolor och vård- och omsorgsboenden kan ansöka. Observera att privatpersoner inte kan ansöka om en fana.

Fanor

Blekinges landshövding överlämnar fanorna till mottagarna under en ceremoni på residenset den 6 juni 2022. Fanorna levereras i ett paket som innehåller:

  • en fanduk (160 x 100 cm)
  • tvådelad fanstång i vitlackerat trä med beslag i gedigen mässing inklusive gjutet toppemblem med Vasakärve.
  • mässingsskylt med inskriptionen ”Gåva från stiftelsen Sveriges Nationaldag den 6 juni 2022” monterat på fanstången

Flaggor

Stiftelsen och Riksdagsförvaltningen samarbetar i år och under 2022 för att sprida kunskap om flaggan som symbol för Sverige och om riksdagens demokratijubileum. Ett begränsat antal flaggor, 15 stycken, som varit hissade på riksdagshuset kommer att delas ut till föreningar och organisationer som ansöker om att få en flagga.

Ansökan

Ansökan för fana respektive flagga görs på särskilda blanketter.
Ansökningarna ska vara Stiftelsens kansli tillhanda före den 1 januari 2022.
Mer information hittar du på stiftelsen Sveriges Nationaldags webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Blankett >> Ansök om fana , 17.3 kB, öppnas i nytt fönster.
Blankett >> Ansök om flagga , 38.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad:

Skriv ut