Sölvesborgs kommun

Sommarplanteringar i Sölvesborgs kommun

En av våra sommarplanteringar.

Årets sommarplanteringar har varierande teman beroende på område. Foto: Sölvesborgs kommun.

I år har Sölvesborgs kommuns parkenhet fått hjälp med planeringen av sommarblommorna av landskapsarkitekt Mona Wembling, som är egen företagare. Det finns också en ny pop up-plantering på Havsudden som är gjord i samarbete med Brofästet fika och glass.

Landskapsarkitekt Mona Wembling berättar om sommarplanteringarna:

I urnorna i innerstaden och Ariel-parken är det robust och tydligt med dramatiskt rött, mörkbladigt och vackra bladformer som ska passa till exempel gjutjärnsurnor och upphöjda planteringsytor av gatsten. I havsnära Tredenborg är temat ljusare och lättare i färgkombinationer i lila och blå och gula nyanser med mycket svepande gräs. Liknade tema har planteringen vid järnvägsstationen. Till exempel biblioteksparken har ett eget, enklare tema i rött, lila och bronsfärgat. I Falkvik ser det annorlunda ut bland annat eftersom det är en annan typ i höjd i mitten av planteringarna, men de är ändå tänkta att harmoniera med övriga sommarblommor.

- Sölvesborgs kommun är vackert både i innerstaden och ute på landsbygden, har spanat in till exempel Fyra årstiders park och alla fina hus då jag varit på besök, fortsätter Mona. Det har varit ett roligt uppdrag och samarbetet med kommunen har fungerat jättebra, avslutar hon.

Bildspelet visar sommarplanteringar i centrala Sölvesborg i juli 2021. Foto: Sölvesborgs kommun.

Havsudden

Sölvesborgs kommun arbetar just nu med en ny detaljplan för Havsudden, men det är ett arbete som kommer att ta ganska lång tid. Parallellt med det pågående långsiktiga arbetet, finns det även den här sommaren möjlighet att köpa mat och fika i anslutning till Havsudden. Nytt för i år är en pop up-plantering som den nya aktören Brofästet fika och glass står bakom tillsammans med kommunen. Planteringen kommer att finnas där tillfälligt under sommaren.

Papperskorg.

Här är en av de nya papperskorgarna med inbyggt askfat vid brofästet. Foto: Sölvesborgs kommun.

I sommar provar Sölvesborgs kommun även en ny sorts offentliga papperskorgar med inbyggt askfat i närheten av Hamngatan och Glass- och sillabåten samt Havsudden och Hamnkrogen och Brofästet fika och glass. Behållarna är lite större än på många andra ställen, och konstruktionen gör det enklare att hålla dem fria från fåglar och möss. Dessutom pressar papperskorgen själv ihop innehållet efterhand, och skickar till sist signaler till de som ska komma och tömma den när den är full. Energin som papperskorgen behöver för att fungera på det här sättet kommer från solceller som sitter högst upp på enheten.

Havsudden ägs av Sölvesborgs kommun och de kommersiella verksamheter som finns där nu har avtal med kommunen för att få lov att använda marken.

På sikt planerar vi att möta medborgarnas önskemål för Havsudden i enlighet med den medborgarundersökning som gjordes förra året. Detta kan ske till exempel i form av en paviljong med turistinformation, toaletter och en öppen yta för evenemang och matvagnar, parkyta med träd, grillplats med mera.

Bildspelet visar Havsudden och pop up-planteringen i juli 2021. Foto: Sölvesborgs kommun.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut