Sölvesborgs kommun

 Språktest införs vid rekrytering inom omsorgen

Nu införs ett digitalt språktest vid rekrytering inom omsorgen.

 Rekryteringsprocessen inom omsorgsförvaltningen utökas med ett digitalt språktest för att säkerställa tillräckliga kunskaper i det svenska språket.

Kommunstyrelsens personalutskott fattade i februari beslut om att kommunen går vidare med ett verktyg för språkkompetens från företaget Educateit.

Omsorgsförvaltningen arbetar nu tillsammans med leverantören för att säkerställa processen med språktest samtidigt som ett införande påbörjas.

Längre fram kommer en utvärdering att genomföras och därefter kan språktest bli aktuellt även i andra av kommunens verksamheter vid behov.

Språktest är en del i urvalsprocessen

Inför en rekrytering gör anställande chef en bedömning om vilken kunskapssnivå i svenska som krävs för tjänsten och avgör om det är aktuellt att använda språktest.

Språktest används när godkänt gymnasiebetyg saknas. I de rekryteringar då språktest tillämpas framgår det i kommunens jobbannonser.

Språktest är en del i urvalsprocessen. Övriga kvalifikationer och personlig lämplighet vägs också in.

Kunskapstestet görs digitalt på dator, surfplatta eller mobil. Kompetensen i läsförståelse, skriftlig förmåga och hörförståelse bedöms utifrån Skolverkets standard.

Samarbete med Educateit

Sölvesborgs kommun samarbetar med Educateit Nordic AB. Ett företag som bland annat utvecklar språktest i arbetslivet för att hjälpa till att kartlägga kunskaperna i samband med rekrytering. Educateit har egna pedagoger som utvecklar och kvalitetssäkrar språktest.

Testsvaren presenteras av Educateit till Sölvesborgs kommun som arbetsgivare som i sin tur återkopplar till den sökande

Relaterade länkar
Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut