Sölvesborgs kommun

Sölvesborgs musikskola medverkan i Kulturskolans dag 2021

Elever i ett bildcollage som spelar olika instument

Elever från Sölvesborgs musikskola medverkar i Kulturskolans dag 2021.

Idag den 17 maj riktar vi strålkastaren mot barn och unga i Sveriges alla kommunala kulturskolor. För första gången arrangeras en manifestation för Sveriges Kulturskolor. Det gemensamma musikcollaget ”Viva la vida” har samlat 1200 elever som tillsammans skapar en enorm nationell orkester, och med på ett litet hörn är några av eleverna från Sölvesborgs musikskola!

Det är kulturskolerådet som engagerat 200 kulturskolor över landet till att visa upp all den fantastiska verksamhet som hundratals barn och unga deltar i. Med en hyllning till Coldplays hitlåt "Viva la vida" möts elever från hela Sverige i en gemensam symfoni.

Titta på filmen

Film: N3 Trollhättan och Kulturskolerådet. Dirigent: Ulf Wadenbrandt.

– Vi blev jätteglada när vi såg att Kulturskolerådet utsett en egen dag till alla Musik- och Kulturskolor i Sverige. Det behöver vi! I vår verksamhet handleds barn och unga i konstnärligt och musikaliskt utövande och övar sig därmed i förmågan att uttrycka sig, vara kreativa och kritiskt granskande samt i att utveckla sin sociala kompetens. Vi är ett mycket bra komplement till den ordinarie skolundervisningen.

Några av eleverna på Musikskolan nappade på erbjudandet om att få vara med i videon till Coldplays "Viva la Vida" och satte genast igång att öva genom digitala videomöten, då man inte kan träffas fysiskt på grund av pandemin.

Eleverna har fått ta hjälp av sina familjer att filma, och de var mycket uppspelta över att få visas på Youtube och kanske nyheterna på TV, säger Patrik Persson på Musikskolan i Sölvesborg.

Initiativtagare är Kulturskolerådet, kulturskolornas intresseorganisation, i samarbete med Trollhättan Stad.

– Det är helt magiskt vilket gensvar det har varit från eleverna på alla Kultur och Musikskolor, det har bokstavligen strömmat in videos. Det är helt fantastiskt att se och höra och jobba med materialet, att se elevers glöd och glädje i spelet och all energi som läggs ner för att göra en gemensam video och tolkning av Coldplays Viva La Vida i dessa pandemitider. Videon är en hyllning till kraften att skapa musik och kultur tillsammans. Viva La Vida - Länge Leve Livet, nu satsar vi tillsammans framåt för våra barn och ungdomar, säger Ulf Wadenbrandt, dirigent vid Trollhättan N3.

Kulturskolerådet är en ideell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där kommuner samverkar för en tillgänglig och högkvalitativ kulturskoleverksamhet. Deras vision är att alla barn och unga ska ha likvärdiga möjligheter att utvecklas genom kulturutövande i verksamhet med hög kvalitet och tillgänglighet.

– Låt oss sätta ljuset på kulturskolan och fortsätta arbeta tillsammans för en starkare kulturskola som ser till att alla barn och unga får lika möjligheter till kulturell och konstnärlig verksamhet, säger Torgny Sandgren kulturskolerådets generalsekreterare.

Mer information

Mer information och filmer från projektet hittar du på facebooksidan Kulturskolans Dag samt på Kulturskolerådets webbplats.

Länk till Facebook Kulturskolans dag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till Kulturskolerådet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad:

Skriv ut