Sölvesborgs kommun

Unika arkeologiska upptäckter resulterar i en sommarutställning i Slottslängorna 2021

Två män inspekterar en utställning med bilder av en arkeologiska utgrävning.

Bild från Kulturarvsdagen 2020 då en del av fynden visades på Sölvesborgs museum.

Sommaren 2020 tycktes intresset för de arkeologiska utgrävningarna i Ljungaviken aldrig att ta slut. Nu ska de sensationella upptäckterna som grävdes fram få presenteras i en sommarutställning i Sölvesborgs slottslängor.

Villa, vovve & vassa flintaspetsar

Arkeologi genom en mångtusenårig vardag
29 juni – 14 augusti

Utställningen produceras av Blekinge museum i samarbete med Sölvesborgs kommun samt Region Blekinge. Utställningen kommer att pågå från den 29 juni till den 14 augusti 2021.

Se och göra under utställningen

I utställningen kommer du nära de människor och husdjur som bodde, jagade och umgicks längs Ljungavikens strandkant för mer än 8000 år sedan. På olika sätt får du använda alla dina sinnen för att ta in ny kunskap.

Du kommer bland annat att få stifta bekantskap med en riktig kändis och en internationell nyhet. Nämligen den hund som begravdes mitt i samhället och påträffades av arkeologerna 8 400 år senare, med vad som tros vara gravgåvor mitt i det område där 51 stora huskonstruktioner från samma tid har hittats.

Du får också prova på att homestyla ett stenåldershus, testa arkeologyrket och lära dig mer om hur det spännande forskningsarbetet går till.

Bakgrund

Landskapet runt Sölvesborg och Listerlandet har utforskats under många års arkeologiska undersökningar och de omfattande grävningarna i Ljungaviken sommaren 2020 var en av höjdpunkterna. Flera av de sensationella upptäckter och tolkningar som gjorts på platsen utmanar tidigare föreställningar om hur folk levde tillsammans under jägarstenåldern.

Den här säsongen i Sölvesborg och Ljungaviken har visat att jag hade fel i nästan allt jag trodde.
Carl Persson, Blekinge Museum.
Projektledare för den arkeologiska utställningen i Ljungaviken 2020.

Film Arkeologi Ljungaviken 2020 

Titta gärna på filmen som producerades sommaren 2020. Arkeologi Ljungaviken 2020 - Spännande spår av havsnära boplats. Filmen är producerad och ägs av: Blekinge museum och Lars Persson-Tille.

Hög coronasäkerhet

Slottslängorna kommer att följa de förordningar som finns i pandemilagen och endast tillåta ett visst antal besökare i hallen. Det kommer att finnas tydliga skyltar och instruktioner på plats för att förhindra trängsel. Handsprit ska finnas tillgängligt.

Kontakt

Marcus Bernhardsson, Kulturarvssamordnare
Telefon: 0456-81 68 63
E-post: Marcus.Bernhardsson@solvesborg.se

Senast uppdaterad:

Skriv ut