Sölvesborgs kommun

Nu kan alla njuta av Kaninholmen som fått en tillgänglighetsanpassning!

En man i permobil klipper ett band i svenska flaggans färger utomhus i ett snötäckt Kaninholmen, bredvid honom står en man och ler.

Invigning av tillgänglighetsanpassning på Kaninholmen den 12 februari. Från vänster Paul Andersson och Fredrik Belfrage.

För tio år sedan var Kaninholmen som ligger beläget i naturreservatet Sölvesborgsviken, en otillgänglig ö för både sölvesborgare och besökare. När Sölvesborgsbron öppnades upp för trafik som gång- och cykelbro 2012 blev det lätt att ta sig hit, men inte för alla . Nu har Kaninholmen fått en tillgänglighetsanpassning - som blir till glädje för många!

Med en önskan om att göra Kaninholmen tillgänglig för alla, och möjliggöra så att exempelvis även personer som använder rullstol kan se och uppleva miljön på Kaninhomen, har ön nu blivit en plats för fler att upptäcka och vara på. Nu kan alla besöka ön för att njuta av stadens utsikt från en ny vinkel, grilla eller bara slå sig ner på en bänk och njuta!

Invigning av tillgänglighetsanpassning

Den 12 februari 2021 invigdes tillgänglighetsanpassningen av Sölvesborg kommuns vice kommunalråd Paul Andersson som då gjorde sitt första besök på den lilla ön, och fick äran att klippa bandet.

”Det är mitt första besök på Kaninholmen och jag blev förvånad över hur stort och fint där är. I och med tillgänglighetsanpassningen kommer många Sölvesborgare och besökare få möjlighet att upptäcka denna pärla.”
Paul Andersson, vice kommunalråd Sölvesborgs kommun

Man i permobil kör på en spång byggd av trä och tittar ut mot Sölvesborgsbron och Sölvesborgs stad som ligger på andra sidan viken.

Paul Andersson gör sitt första besök på Kaninholmen.

Spång leder till grill- och sittplatser

En nybyggd spång leder besökaren från Sölvesborgsbron runt en stor del av Kaninholmen som även fått flera sittmöjligheter både i form av fristående bänkar och bänkar med bord. Ramper leder ned till de två befintliga grillplatserna, längst ut har man byggt en vändplats med bänkar och bord.

Spången är belagd på den västra sidan om ön, vilket gör att besökaren får en hänförande panoramautsikt ut över Sölvesborgsviken och staden, med en fantastisk eftermiddags- och kvällssol på köpet.

Två människor sitter vid ett nybyggt träbord och sittbänkar och njuter av eftermiddagssolens värmande strålar i ett snötäckt vinterlandskap.

Längst ut på Kaninholmen finns det bord och bänkar.

Bakgrund till satsningen

Satsningen på Kaninholmen kom till efter en motion som samtliga politiska partier ställde sig bakom. I november 2020 sattes spaden i marken.

Sedan 2020 finns det en tjänst som tillgänglighetssamordnare som skall jobba för att öka tillgängligheten i Sölvesborg. Här finns också ekonomiska medel för att genomföra den här typen av tillgänglighetsanpassningar. Tanken är också att även privata fastighetsägare skall stimuleras att göra satsningar för att öka tillgängligheten.

Pandemin har gjort att tillgänglighetssatsningen fått stå tillbaka lite då det blev andra arbetsuppgifter som fick prioriteras. Med det sagt känns det ändå fantastiskt att kunna genomföra en sån här sak som redan fått mycket uppmärksamhet och många har hört av sig och berömt satsningen.

Mitt budskap till de som har förslag på vad som behöver göras är att bara höra av sig så ska vi se om vi kan hitta en lösning. Det gäller även privata fastighetsägare t.ex. som i offentliga miljöer funderat på saker de skulle vilja göra men inte riktigt kommit till skott med. Vi har såväl teknisk kunskap att tillgå liksom ekonomiska medel för stöttning till den typen av projekt.
Fredrik Belfrage, Projektledare Sölvesborgs kommun.

Sittbänkar i trä är strategiskt placerade längs med havskanten.

Det finns gott om sittplatser för den som bara vill sitta ner och njuta av utsikten.

Kontakt

Fredrik Belfrage
Tillgänglighetssamordnare, Sölvesborgs kommun
fredrik.belfrage@solvesborg.se

Senast uppdaterad:

Skriv ut