Sölvesborgs kommun

Svartsjuka är inte romantiskt

Logotype för svartsjuka är inte romantiskt med ett hjärta med svärd genom

Svartsjuka är inte romantiskt. Du har rätt att må bra i din relation.

Vad är egentligen en bra relation? Och när har en själv eller ens partner gått över gränsen för vad som är acceptabelt? Den nationella kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt genomförs för femte året i rad med syfte att väcka eftertanke hos unga hur deras relationer ser ut.

Det är viktigt att unga får kunskap om vad en schysst relation egentligen är. Ofta pratar vi om svartsjuka som något romantiskt, men det finns inget romantiskt i när svartsjuka innebär kontroll eller våld. En partnerrelation ska inte kännetecknas av att man mår dåligt eller är rädd för den man är tillsammans med, säger Karin Svensson, samordnare våld i nära relationer i Sölvesborgs kommun.

Vad är våld i ungas partnerrelationer?

Våld i ungas relationer följer ofta samma mönster som i vuxnas relationer och kan utgöras av sexuella övergrepp av olika slag, psykiskt våld som kontroll och hot liksom fysiskt våld som knuffar, slag och strypgrepp. Med digitala och interaktiva medier har också kontroll och psykiskt våld via mobiltelefoner och sociala medier uppkommit, så kallat digitalt våld. Det kan handla om att sms:a eller ringa för att ständigt ha koll på var partnern är och vem hen umgås med, eller att ha tillgång till sin partners lösenord på sociala medier och begränsa vilka hen tillåts att ha som vänner.

Det är snarare regel än undantag att vara utsatt för flera olika former av våld samtidigt. Våld förekommer i både hetero- och hbtq-relationer.

Hur schysst är din relation?

Om du precis blivit ihop med någon och känner dig orolig är det viktigt att ta din oro på allvar och lita på din magkänsla.

Vi har medarbetare inom kommunen som kan hjälpa dig komma ur en våldsam relation. Här kan du som är drabbad eller utsätter någon annan läsa mer och få hjälp och stöd av Sölvesborgs kommun. Länk till annan webbplats.

http://www.ungarelationer.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du som är mellan 15-20 år göra ett quiz för se hur schysst din relation är, läsa om olika typer av våld, varningstecken och hur en bra relation kan vara. Varje kväll mellan 20-22 är en anonym chatt öppen där du som blir utsatt i din relation, är kompis eller är den som utsätter är välkommen att skriva.

svartsjukaärinteromantiskt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan unga läsa mer om våld och få tips om vart de kan vända sig för att få stöd och hjälp. Information ges på både svenska och engelska. Webbplatsen riktar sig även till yrkesverksamma som möter och arbetar med unga.

Senast uppdaterad:

Skriv ut