Sölvesborgs kommun

Första nyåret med nya fyrverkeriregler i Sölvesborgs kommun

Två stora fyrverkerier mot en natthimmel.

Nyårsafton 2020/2021 var första nyåret med de nya fyrverkerireglerna i Sölvesborgs kommun. Foto: Pixabay.

Nyåret 2020/2021 var förhållandevis lugnt i Sölvesborgs kommun. Det var första gången då det endast var tillåtet att använda fyrverkerier och annan pyroteknik som till exempel bengaliska eldar och liknande utan polistillstånd från klockan 23:00 på nyårsafton till klockan 01:00 på nyårsdagen, enligt de nya reglerna som beslutats av kommunfullmäktige.

Ordningsvakter fanns på plats i stadens centrala delar och de butiker som sålde fyrverkerier i kommunen hade fått information om de nya reglerna, som gäller i hela Sölvesborgs kommun. Det var endast ett par stycken butiker som valde att sälja fyrverkerier.

Under helgerna har vi fått frågan om vi kan lämna ut ett journummer till kommunens väktare. Det kan vi inte, utan om du som medborgare behöver hjälp är det Polisens telefonnummer 114 14 eller 112 om det är akut som du ska ringa. Det är också bra att veta att det är Polisen som måste ingripa, beslagta och bötfälla – en väktare får bara ingripa i undantagsfall.

Vi har också fått frågan om kommunen kan ordna en lasershow på nyårsafton. Det är ingenting som planeras just nu, men vi tar med oss den idén till våra förtroendevalda politiker att ta ställning till. Vi skulle isåfall behöva en utökad budget och tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten och Transportstyrelsen.

Till nästa gång tittar vi även på möjligheten att erbjuda butikerna hjälp med information om reglerna för fyrverkeri till sina kunder i anslutning försäljningen, möjligen även på andra språk än svenska. Vi kommer också undersöka om vi kan nå ut på ett bättre sätt till ungdomar.

Tack till alla som respekterade nya reglerna för fyrverkerier, som hjälpt oss att sprida informationen och som kommit med feedback om hur vi kan bli bättre!

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut