Man har hittat en begravd 8400 år gammal hund under de pågående arkeologiska utgrävningarna i Ljungaviken i Sölvesborg. Foto: Blekinge museum.
Mitt i den gamla stenåldersboplatsen där man bland annat hittat 51 gamla husgrunder, har arkeologerna som arbetar i området nu påträffat en hund, som är begravd för mellan 8200-8400 år sedan med vad som tros vara gravgåvor.
Detta är ett av de äldsta fynden av den här typen som man hittat i Sverige, och sättet hunden är begravd på, mitt i bebyggelsen, är väldigt unikt. Hunden har nu grävts upp i ett 250 kilo tungt block av lera, som lagts in en specialbyggd behållare och kommer att transporteras till Blekinge museums föremålsmagasin för närmare undersökning.
Ett fynd som detta gör att man känner sig ännu närmare människorna som bodde här. En begravd hund visar på något sätt hur lika varandra vi är över årtusendena – samma känslor av förlust och saknad.
- Carl Persson, projektledare Blekinge museum
Blekinge museum håller på att flytta hunden till sitt föremålsmagasin för närmare undersökning. Foto: Blekinge museum.
För mer än 8000 år sedan steg havsnivåerna och täckte marken för stenåldersboplatsen i Ljungaviken. Gyttjan från havet har sedan dess skyddat de stora mängder flinta, eldstäder och rester av huskonstruktioner som finns på där. Detta har gjort att de arkeologiska fynd som hittats under de många lagren under marken är otroligt välbevarade.
Alla guidade turer av de arkeologiska undersökningarna i Ljungaviken är just nu fullbokade, men håll utkik efter eventuella avbokningar som kan göra att biljetter blir tillgängliga på Nortics bokningssida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om du är intresserad.
På uppdrag av Sölvesborgs kommun utför Blekinge museum, tillsammans med Sydsvensk Arkeologi och Arkeologerna just nu en av de största arkeologiska utgrävningarna i Blekinge någonsin. Projektet skulle redan varit avslutat, men har på grund av de unika fynden beviljats extra medel av Sölvesborgs kommun och av Riksantikvarieämbetet. Utan detta hade hunden och andra nya fynd aldrig nått dagens ljus.
Senast uppdaterad: