Sölvesborgs kommun

Brandman på jobbet–dagen

Bilden visar en medarbetare som knäpper sin brandhjälm för åka på larm

Idag firar vi alla deltidsbrandmän och deras fantastiska arbetsgivare. Foto: Sölvesborgs kommun

Idag är det Brandman på jobbet-dagen som införts för att synliggöra både brandmän och arbetsgivare som ger medarbetare möjlighet att göra viktiga insatser för att hjälpa människor vid bränder, olyckor och sjukdomsfall i hela kommunen. Läs vad vägledaren Mikko Mallo som även är deltidsbrandman i Mjällby tycker är det bästa med jobbet.

Mikko Mallo arbetar som vägledare inom individ- och familjeomsorgen, IFO, i Sölvesborgs kommun. Hans jobb består att stödja nyanlända familjer och kvotflyktingar både enskilt och i gruppverksamhet att få rätt förutsättningar att kunna etablera sig i samhället och stödjer vid kontaktvägar med andra myndigheter. Han utför även tolktjänster på arabiska och franska. Men var fjärde vecka har han bemanning som deltidsbrandman och måste infinna sig på brandstationen inom fem minuter från det larmet går.

- Det var en slump att jag sökte tjänsten, men jag trivs med variationen av mitt vanliga arbete och min tjänst som deltidsbrandman. Det blir en del pussel ibland, men jag har bra kollegor som är lösningsfokuserade och vi stöttar varandra, säger Mikko.

Mikko är en av sju medarbetare inom koncernen för Sölvesborgs kommun som är deltidsbrandman.

Deltidsbrandmän gynnar arbetsgivare

Det är upp till varje huvudarbetsgivare, alltså den ordinarie arbetsplatsen, att bestämma om ens anställda får arbeta som deltidsbrandmän eller inte. I Sölvesborgs kommun är det självklart att medarbetare ska ges den möjligheten.

- Det är viktigt att vi som arbetsgivare tar vårt ansvar och underlättar möjligheten att bli deltidsbrandman. I Sölvesborgs kommun har vi beslut om att betala ut kompensationsledighet för att försäkra sig om att medarbetaren får sin dygnsvila. Det är en vinst för både arbetsgivare och samhälle att ha deltidsbrandmän i sin verksamhet och i samhället. De gör ett viktigt arbete för våra invånare och de bidrar med mycket kompetens in i organisationen, säger Ulrika Sjögren, personalchef i Sölvesborgs kommun.

Även Mikko Mallo själv tycker att han i sin roll som deltidsbrandman kan bidra på sin arbetsplats på IFO och hoppas att fler arbetsgivare ser värdet av tjänsten.

- Jag tycker alla stora arbetsgivare borde möjliggöra och uppmuntra anställda att bli deltidsbrandmän. Vi är en tillgång på arbetsplatsen med våra erfarenheter som i det förebyggande arbetet gör arbetsplatsen trygg, men även kompetens för det systematiska brandskyddsarbetet och möjlighet att utbilda och utföra HLR. Vi har dessutom vana av att vara skyddsombud, säger Mikko.

Medarbetare i full mundering vid sin dator på kontoret för att ge sig iväg för sitt arbete som deltidsbrandman

Deltidsbrandmän bidrar med mångfald och lokalkännedom

- Det är berikande för kåren med medarbetare som kommer från olika bakgrunder och som har med sig olika kunskaper med sig in i arbetet, exempelvis en snickare eller elektriker som kan från sitt ordinarie arbete komma med bra input ute på en olycksplats. Vi har också väldigt bra lokalkännedom och koll på byggnader vilket underlättar när man åker på ett larm. Är det en större allvarlig händelse kommer även heltidsbrandmän från Karlshamn också till platsen och vi kompletterar varandra bra, säger Mikko.

För dig som vill bli deltidsbrandman

- Mina bästa tips till dig som är intresserad av att bli deltidsbrandman är att ha en god nivå av kondition, styrka och uthållighet för att klara jobbet, men det handlar inte om några extrema nivåer. Att kunna simma är också a och o. För dig som är höjdrädd eller klaustrofobisk rekommenderar jag att testa ett annat yrke. Det är ett viktigt och roligt jobb där man utvecklas och växer både som medborgare och medmänniska, säger Mikko.

Du kan läsa annonsen och hitta mer om de krav och förutsättningar som finns på hemsida för dig som vill bli deltidsbrandman

Till blideltidsbrandman.nu Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad:

Skriv ut