Sölvesborgs kommun

Magiskt bord inspirerar och aktiverar

Bild

Spelet aktiverar och inspirerar

Löv som virvlar runt på bordet. Bollar som låter sig knuffas iväg. Såpbubblor som kan punkteras medan det hela tiden bildas nya. Tovertafel är ett interaktivt spel framtaget för personer med demenssjukdom och funktionsnedsättning som med hjälp av en interaktiv projektor känner av deltagarnas rörelser över bordet.

Tovertafel heter det innovativa spelet som med hjälp av en interaktiv projektor i taket känner av hur många som sitter runt bordet och anpassar spelytan därefter. När deltagarna rör händerna över bordet flyttas objekten runt och det hela förstärks med ljud. Med hjälp av statliga stimulansmedel har Sölvesborgs kommun köpt in två olika Tovertafel som passar för personer med demenssjukdom och personer med funktionsnedsättning.

Spelen gör dagarna roliga på Gerbogården

Man har haft spelplanen i några veckor nu på Gerbogården och det lockar fram många skratt hos spelarna.

-Det här är roligt, man kan ta på det, tränar motorik och fingerfärdighet och det gör ett intryck hos våra boenden, säger Janina Andersson, undersköterska på Gerbogården.

Det finns en mängd olika spel som ska bidra till att människor med kognitiva utmaningar ska bli mer aktiva. Spelen går inte ut på att vinna, utan att ha kul, locka till rörelse och social interaktion.

- Vi tänker att det ska vara en stående aktivitet en till två gånger per vecka där vi tar ut spelare i smågrupper och efter dagsform, berättar Janina vidare om hur de ska hålla spelandet levande på boendet.

Positiv respons på Aktivitetscenter

På Aktivitetscenter för personer med funktionsnedsättning testar personalen spelet innan även brukarna ska få ta del av det roliga.

- Spelen är inspirerande och varierande. Jag tror både våra brukare och personal kommer tycka det är en kul aktivitet som skapar glädje och gemenskap oavsett om man är en del av leken eller deltar på distans, säger Christina Mårtensson, pedagog på Aktivitetscenter, efter att hon lyckats slita sig från bordet där spelet är igång.

Senast uppdaterad:

Skriv ut