Sölvesborgs kommun

Rökfria miljöer – av omtanke för barnen och alla andra så klart

Bild

Genom fler rökfria miljöer kan både barn och vuxna vistas nästan överallt utan att utsättas för rökning. Illustration: Folkhälsomyndigheten

Den nya tobakslagen har gett oss fler rökfria utomhusmiljöer. Det gör att både barn och vuxna nu kan vistas nästan överallt utan att besväras av rök.

Den nya tobakslagen som trädde i kraft 1 juli 2019 har gett oss fler rökfria utomhusmiljöer. Det betyder att alla former av rökning är förbjuden på lekplatser, uteserveringar, busshållplatser, perronger och vid entréer och idrottsanläggningar. Sedan tidigare är skolgårdar och utomhusområden vid förskolor och fritidshem rökfria miljöer.

Rökfria miljöer gör rökbeteendet mindre synligt, vilket i sin tur kan minska barn och ungas nyfikenhet på rökning.

För att uppmärksamma den nya lagen och påminna allmänheten om de rökfria miljöerna deltar Sölvesborgs kommun i Folkhälsomyndighetens nationella kampanj tillsammans med länsstyrelser, regioner och andra kommuner och organisationer.

Tobaksfria dagen

Söndagen den 31 maj är det Tobaksfria dagen som är skapad av världshälsoorganisationen WHO för att uppmärksamma tobaksfrågor. I år handlar dagen om att skydda barn och unga från tobaksindustrins strategier och tobaksbrukets skadeverkningar.

Sluta röka?

Vill du sluta röka eller snusa finns det hjälp att få. Kontakta din företagshälsovård eller Sluta-Röka-Linjen på telefon 020-84 00 00 eller slutarokalinjen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Du kan även kontakta din vårdcentral Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Relaterade länkar

Senast uppdaterad:

Skriv ut