Sölvesborgs kommun

Viktig information om barns säkerhet – nu finns svenska rekommendationer för användning av hjälm

En tjej håller sin hand framför ena ögat och gör ett v-tecken. På huvudet har hon en cykelhjälm med grönt spänne. foto: Emma Bourne, Scandinav bildbyrå

Tjej med cykelhjälm foto: Emma Bourne, Scandinav bildbyrå

Enligt information från Konsumentverket använder fyra av tio barn under sju år inte hjälm med grönt spänne. Det gröna spännet togs fram efter att flera allvarliga olyckor inträffat där barn skadats och omkommit på grund av att de fastnat med hjälmen i samband med lek. Det gröna spännet är konstruerat för att lösa ut vid viss belastning och när spännet infördes bröts trenden med dödsolyckor.

För att sätta fokus på det gröna spännets betydelse har en svensk rekommendation om hjälmar med grönt spänne tagits fram. Rekommendationen är resultatet av ett samarbete mellan flera aktörer – tillverkare, myndigheter, försäkringsbolag och representanter för sport- och cykelbranschen.

Vi vill alla skydda våra barn mot skador. Därför är det viktigt att barn upp till sju år använder hjälm med grönt spänne. Det finns hjälmar som är lämpade för cykelåkning och liknande aktiviteter men det finns även hjälmar som är gjorda av material som tål upprepade islag – som är vanligt vid till exempel pulka- och skridskoåkning.

Rekommendationen kan du läsa här:
https://www.hallakonsument.se/contentassets/db64359cf78d4d5ebbac217262fbb085/sa-valjer-du-ratt-hjalm-2019.pdf Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om hjälmar här:
https://www.hallakonsument.se/tips-for-olika-kop/kopa-och-hyra-produkter/lek-och-fritid/personlig-skyddsutrustning/hjalmar/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Sidan publicerad av: Webbadministratör kommunikationskontoret