Sölvesborgs kommun

Fokus på våld i nära relationer

Bilden visar en anonym kvinnas hand mot ett fönster. Det regnar ute

Våld kan drabba oss alla Foto: Pixabay

Idag är det den internationella dagen mot våld mot kvinnor. Nästa vecka hålls en nationell kampanj under namnet – En vecka fri från våld. Sölvesborgs kommun har tillsammans med kvinnojouren Embla och hockeyföreningen Sölvesborgs IK, SIK, tagit fram en film med det viktiga budskapet – att vi alla tillsammans måste agera mot våld.

Det är många som drabbas och utsätts för våld. Under sin livstid utsätts var tionde kvinna för allvarlig allvarligt fysiskt våld och var femte kvinna för upprepat psykiskt våld av sin partner. I nio av tio misshandelsfall är det en man som slår.

– Alla kan göra något och på sitt eget sätt. Det viktiga är att man tar ställning mot våld, säger Karin Svensson, samordnare våld i nära relationer.

Sölvesborgs kommun har tillsammans med kvinnojouren Embla och hockeyföreningen SIK gjort en film som fokuserar på att vi alla måste identifiera, ifrågasätta, reagera och agera mot våld i nära relationer.

– Våga fråga, våga bry dig. Det finns hjälp att få, säger Elisabeth Åström, samordnare på Kvinnojouren Embla.

Internationella dagen mot våld mot kvinnor, Orange day

Idag, måndag den 25 november, kommer vi tillsammans med kvinnojouren Embla arrangera en ljusmanifestation vid ishallen mellan kl. 15.00 och 17.00. Vi kommer dela ut ljus och rosor.

Bakgrund

Den internationella dagen mot våld mot kvinnor inträffar den 25 november varje år och etablerades av Förenta Nationer, FN, år 1999. Under dagen kommer kända byggnader runt om i världen att lysa upp i orange för att manifestera mot våldet. Som en följd av den 25 november firas 16 dagars aktivism mot våld mot kvinnor varje år där färgen orange symboliserar budskapet.

En vecka fri från våld

Sölvesborgs kommun deltar i Blekingesatsningen inom den nationella temaveckan En vecka fri från våld. Veckan ska belysa det förebyggande arbetet gällande mäns våld mot kvinnor.

Föreläsningar och mässutställning

Nästa måndag, den 2 december, arrangeras en mässa med utställningar och föreläsningar i Lokstallarna i Karlshamn. Det kommer att finnas föreläsningar om vad man kan göra där man bor och vad som kan göras inom arbetsliv och i föreningsliv.

Peter Rung, jämställdhetsstrateg och föreläsare inom idrotten, kommer hålla två föreläsningar. En inom ämnet Huskurage och en om idrott, normer och jämställdhet. Den sistnämnda krävs föranmälan för att delta.

Morgan Alling kommer att föreläsa om hur han öppet tagit ställning mot våld. Föranmälan krävs.

Här kommer du till hela programmet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Temadagen arrangeras av Sölvesborgs kommun och övriga kommuner i Blekinge i samverkan med kvinnojourer, Länsstyrelsen Blekinge och Region Blekinge.

Stöd och hjälp att få i Sölvesborg

En våldsam relation kan vara svår att ta sig ur. Hjälp finns för dig, oavsett sexuell läggning, som är våldsutsatt och hotad eller som själv använder våld. Hos oss kan du få rådgivning men även praktiskt stöd och skydd i en akut situation.

Här hittar du mer information om hur vi på kommunen kan hjälpa och stötta dig som är i en våldsam relation.

Här kommer du till kvinnojouren Emblas hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad:

Skriv ut