Sölvesborgs kommun

Invigning av hemtjänstens nya lokaler på Duvan

Robert Lindén (SD) ordförande i omsorgsnämnden lämnar över en blomma till enhetschef Kith Mårtensson. Foto: Sölvesborgs kommun.

Robert Lindén (SD) ordförande i omsorgsnämnden lämnar över en blomma till enhetschef Kith Mårtensson. Foto: Sölvesborgs kommun.

För några dagar sedan var det visning, mingel och invigning av hemtjänstens nya lokaler på Duvan i centrala Sölvesborg. Personalen i hemtjänstgrupperna som utgår från Duvan, chefer inom omsorgen och förtroendevalda politiker i omsorgsnämnden var inbjudna.

Bandklippning, musikunderhållning, snittar och bubbel

Kith Mårtensson som är enhetschef klippte bandet och det bjöds på snittar, bubbel och musikunderhållning från trubaduren Jonathan Carlemar. Robert Lindén (SD), ordförande i omsorgsnämnden var på plats för att lämna över en blomma som invigningspresent.

Personalen är helt fantastisk som haft sådant tålamod och stått ut under tiden vi varit i tillfälliga lokaler, säger Kith. Jag vill även mena att det blir en högre kvalité på den omsorg och service vi ger till våra brukare när hemtjänstpersonalen får bättre arbetsmiljö, så den här investeringen i nya lokaler är någonting som många vinner på.

Eftersom hemtjänstpersonalen mestadels är ute hos våra brukare är det särskilt viktigt att den gemensamma lokalen är anpassad för verksamheten, så att tiden de är här används på rätt sätt, understryker Camilla Ryrstedt som är verksamhetschef för hemtjänsten.

Därför renoverades hemtjänstens lokaler

Anledningen till att det byggts om i hemtjänstens lokaler på Duvan är att det fanns renoveringsbehov. De nya lokalerna är mer ändamålsenliga, säkrare och med bättre möjlighet till gemenskap och samverkan. Ombyggnaden och renoveringen på Duvan berör 65 personer som arbetar inom hemtjänsten, i grupperna norra och södra innerstaden, Falkvik och på trygghetsboendet Duvan.

Stor skillnad på hemtjänsten förr och nu

Jag har arbetat i 39 år inom hemtjänsten i Sölvesborg, säger Sigbritt Hallberg som också är på plats på invigningen. När jag började som timvikarie på 80-talet fick man äta när man kom åt mellan sina besök hos brukarna. Någon gång blev det i en trappuppgång, en annan gång på en parkbänk. Vi som arbetade inom hemtjänsten hade ingen gemensam lokal att gå till och jag visste inte vilka mina kollegor var, utan jag blev uppringd hemma och fick tilldelat vilka brukare jag skulle åka till. Det var inte alla brukare som hade telefon hemma, så ibland fick jag åka hem till mig igen bara för att ringa sjuksköterskan eller om det var någon annan som behövde kontaktas.

- Vi kallades för “hemsamariter” och jag tror inte folk i allmänhet förstod hur viktigt arbete vårt arbete var, och är. Så det är stor skillnad mot idag, då jag träffar mina kollegor här på Duvan och vi kan hjälpa, tipsa och få nya idéer av varandra. Vi arbetar mer som i ett team och det är betydligt enklare för oss att få tag i arbetsterapeut och sjuksköterska när det behövs. En annan stor positiv skillnad är den digitala tekniken, till exempel trygghetslarm, och att vi har all dokumentation vi behöver tillgänglig i våra telefoner. Man märker även att den allmänna uppfattningen av oss som arbetar inom hemtjänsten har förändrats till det bättre.

Samtidigt hade 80-talet inom hemtjänsten också sin charm, menar Sigbritt. Vi kunde vara längre tid hos varje brukare, jag har till och med varit med och saftat och syltat förr i världen, berättar hon. Men sammantaget tycker jag vi har mycket bättre villkor och arbetsmiljö nu, och att vi kan erbjuda en tryggare och mer professionell vård, säger hon.

Sigbritt Hallberg som arbetar inom hemtjänsten. Foto: Sölvesborgs kommun.

Sigbritt Hallberg som arbetar inom hemtjänsten. Foto: Sölvesborgs kommun.

Många fina stunder i jobbet och utveckling framåt

Det bästa med mitt jobb och anledningen till att jag stannat så länge och trivts så bra är alla möten med människor, fortsätter Sigbritt. De senaste åren har vi inom hemtjänsten också haft förmånen att träffa fler människor från andra kulturer än vad vi gjorde förut, vilket har varit både utmanande och lärorikt.

- Mitt finaste minne från mina år inom hemtjänsten är från en familj där en anhörig kom hem till mig med en burk honung när jag var förkyld. Hon tänkte på mig och tyckte att jag skulle dricka honungsvatten så jag blev frisk igen. Det gjorde mig glad! Sedan har jag också varit med om många andra fina, viktiga stunder i mitt jobb.

Det bästa med ombyggnaden här på Duvan är absolut matsalen, tycker Sigbritt. Vi kommer att kunna prata med varandra på ett helt annat sätt nu när vi får plats att äta tillsammans, istället för att varje grupp sitter för sig. Sedan är det ju alltid roligt när det blir nytt och fräscht, det känns jättebra att man har satsat på oss och jag ser fram emot att följa vad som ska hända härnäst i utvecklingen av vårt yrke. Framförallt är jag nyfiken på vad nästa steg i digitaliseringen blir, avslutar Sigbritt.

Sigbritts tips till dig som ska jobba din första sommar i hemtjänsten i år

  1. Ha stor respekt för dina brukare. Var ödmjuk och lyhörd.
  2. All dokumentation du behöver finns i din telefon. Var förberedd och påläst.
  3. Fråga dina kollegor om du undrar någonting eller behöver hjälp.
  4. Sist men inte minst: ta med vatten åt dig själv när du ger dig ut och kom ihåg att dricka ordentligt!

Senast uppdaterad:

Skriv ut