Sölvesborgs kommun

Ätbart, färgglatt och retro är temat i årets sommarplanteringar

Purpurbasilika. Foto: Sölvesborgs kommun.

Purpurbasilika. Foto: Sölvesborgs kommun.

Nu är sköna maj äntligen här och våren har kommit på allvar till Sölvesborg. I vårplanteringarna syns bland annat tulpaner och påskliljor och både körsbärsträd och magnolia blommar. I parkenhetens växthus växer dessutom det som så småningom ska bli årets sommarplanteringar.

Basilika, mangold, persilja och kål

Viveka Olofsson som arbetar på Sölvesborgs kommuns parkenhet berättar om planerna för sommaren:

- Det blir en del ätbara växter i våra sommarplanteringar även i år, bland annat basilika, mangold, persilja och kål. Precis som föregående år är det helt okej bryta av några kvistar för att smaka, eller ta med sig hem och tillaga. Det förutsätter förstås att alla tänker på att planteringarna ska vara till glädje för många under hela sommaren, menar Viveka. Planteringarna mår bra av att gallras så det är lysande om man plockar på sig, men gör det varsamt så att planteringarna fortsätter se fina ut, och att så många som möjligt får chans att smaka på växterna om de vill.

De ätliga växterna kommer att blandas med icke-ätliga i planteringarna, så var försiktig och avstå hellre om du känner dig osäker på vad som är vad. På de platser där det är olämpligt att plocka de ätbara växterna ur planteringarna, till exempel där det är mycket trafik, kan du se dem som inspiration för hur du skulle kunna göra i din egen trädgård om du har en.

Alla ätbara växter i årets sommarplanteringar:

  • Mangold
  • Ängssyra
  • Spetspaprika
  • Purpurbasilika
  • Blomsellerikål
  • Rödbeta

Blått, rött och vitt i klara nyanser

Utöver det återkommande temat “ätbart” så blir även “färgstarkt” och “retro” temat för årets sommarplanteringar. Blått, rött och vitt i klara nyanser som syns i växter som till exempel pelargoner är det som kommer att utmärka sig i år, men jag vill inte avslöja allt för mycket, utan resten får bli en överraskning, berättar landskapsarkitekt Kristina Höijer.

Då kommer sommartemat att börja synas

Lagom till Sweden Rock Festival kommer sommartemat börja synas på vissa ställen, förklarar Viveka. Festivalen som lockar besökare från hela landet och världen är ju en chans för Sölvesborg att visa upp sig lite extra, och dessutom brukar vi på parkenheten få en del frågor om Sölvesborg från festivalbesökarna när vi är ute och jobbar. Det är syns ju så tydligt på våra arbetskläder att vi är från kommunen. Då får vi även en hel del beröm för hur fint vi har gjort det, så det är roligt.

Vi börjar med att sätta ut sommarplanteringarna i Falkvik och i centrala Sölvesborg på Södergatan, så håll utkik där i början av juni om du är nyfiken, avslutar Viveka.

Sölvesborgs kommuns odlingar

Sölvesborgs kommun driver upp cirka 4500 plantor per år i sina egna växthus, och utöver det köps växter in från lokala odlare. Förutom att det är kostnadseffektivt och bra för miljön att odla själv så är även kommunens växthus ett ställe där du kan ha praktik inom arbetsmarknadsenhetens verksamhet. Arbetsmarknadsenheten är en kommunal verksamhet för dig som behöver extra stöd eller rehabilitering för att komma vidare till arbete eller utbildning.

Senast uppdaterad:

Skriv ut