Sölvesborgs kommun

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

Bild

Foto: Thomas Henrikson, MSB

Någon gång händer det. Frågan är bara när. Elen försvinner, ingen vet hur länge. Samhällets resurser måste först gå till de mest utsatta. Därför kommer de allra flesta att behöva klara sig själva en tid. Hur gör du då?

Se till att du och dina nära klarar vardagen om samhället inte fungerar som vi är vana vid. Det viktigaste är att ha dricksvatten, mat och värme, och att kunna ta emot viktig information.

Kampanjen krisberedskapsveckan, som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) står bakom, geomförs varje år med syfte att öka kunskapen om hur människor påverkas och kan förbereda sig för samhällskriser och höjd beredskap. Årets krisberedskapsvecka infaller 6-12 maj.

Bra att tänka på

Förutsättningar och behov ser olika ut, exempelvis om man bor på landet eller i en stad, i hus eller lägenhet. Även om det finns vissa grundläggande saker som är bra att ha för de allra flesta, exempelvis mat som tål rumstemperatur och är lätt att tillaga, så måste alla utgå ifrån egna förutsättningar och behov. Finns det husdjur? Behöver någon daglig medicinering eller finns det småbarn i hushållet? Man kan gå ihop om vissa saker och låna av varandra. Det minsta lilla man gjort för en bättre hemberedskap kommer att vara värdefullt den dagen något händer. Ju fler som har packat en krislåda desto bättre kommer din kommun och landet som helhet att klara en kris och desto större möjligheter har vi att hjälpa andra.

Vatten, värme, mat och kommunikation

För att klara en kris är det viktigt att ha tillgång till värme, vatten, mat och kommunikation. Om din familj skulle bli isolerad på grund av smitta, hårt väder, långt elavbrott eller någon annan kris behöver vi också ta hand om varandra extra väl.

Om krisen eller kriget kommer

Inför krisberedskapsveckan förra året skickades broschyren "Om krisen eller kriget kommer" ut till alla hushåll i Sverige med information om att vi ska bli bättre förberedda på följderna som allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter ger. I broschyren finns flera bra tips och en utförlig lista med saker som är bra att tänka på. Den tar även upp vad som kan vara bra att ha hemma i sin "krislåda".

Tips

Ett bra sätt för att hålla extra koll på vad man har stoppat ner i sin krislåda är att skriva ut en checklista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och fästa på en bra plats.

Läs broschyren "Om krisen eller kriget kommer". Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad:

Skriv ut