Sölvesborgs kommun

Nystartad stiftelse ger stor glädje till de äldre som bor på särskilda boende

Turid och Torsten Bengtsson tillsammans med Robert Lindén och Inger Pilthammar.

Turid och Torsten Bengtsson tillsammans med Robert Lindén och Inger Pilthammar.

Under hösten 2018 började Turid och Torsten Bengtsson att bolla lite idéer med varandra om att starta en stiftelse som skulle ha som syfte att skänka glädje åt de personer som bor på särskilda boenden i Sölvesborg. De tyckte att det kändes lämpligt att skapa den i samband med att Torsten i år fyllt 90 år.

Stiftelsens syfte är att bidra med trivselfrämjande aktiviteter för personer som är bosatta på särskilda boenden eller motsvarande i kommunen. Stiftelsen har ett kapital på cirka två miljoner kronor. Det består av aktier, vars avkastning kommer att utdelas till 90 procent varje år. Äldreboenden ska kunna söka pengar ur den via omsorgsnämnden.

- Jag tycker att det är roligt att få ge tillbaka lite. Jag är övertygad om att alla pengar kommer till glädje och nytta säger Torsten.

Torsten var under 1970- och 1980-talet en av Blekinges mest kända politiker och var även en tid ersättare i riksdagen för sin partikamrat Hans Wachtmeister. Under 1980-82 var han moderat kommunalråd i Sölvesborg och styrde kommunen med centerpartisten Bengt Thomasson och folkpartisten Jan Paborn. Torsten och Turid Bengtsson har även startat Sölvedals Fastighets AB.

Turid Bengtson, själv 83 år, berättade att de firade Torsten på hans 90-årsdag den 4 mars och att om cirka fyra månader kan de dessutom fira sin 61:a bröllopsdag tillsammans. Hon berättar att Torsten "gärna blir äldre, men inte gammal".

Idén om en stiftelse har vuxit fram

Idén att bilda en stiftelse fick paret redan under hösten. Därefter har de i samråd med kommunen satt upp stadgarna för stiftelsen. Pengarna ska de gamla kunna använda för underhållning, utflykter, och annat som bidrar till en ökad trivsel.

- Använd pengarna med förnuft. Det ska bli lite över varje år säger Torsten Bengtson.

Robert Lindén, ordförande i Omsorgsnämnden är mycket tacksam över den generösa gåva som paret Bengtsson skänt till kommunen:

- Det är av stor vikt för oss att skapa en ökad trivsel bland de äldre i Sölvesborg. Vi är oerhört tacksamma för gåvan och jag kan intyga att pengarna kommer användas på bästa sätt för att sprida glädje för många.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut