Sölvesborgs kommun

Fortfarande möjligt att ställa sig i tomtkö för Svarta hejan

Solnedgång över Svarta hejan, cirkaapril 2019. Foto: Sölvesborgs kommun.

Solnedgång över Svarta hejan, klockan 20:48 den 4 april 2019. Foto: Sölvesborgs kommun.

Missade du chansen när det var rusning till villatomterna i Svarta hejan i maj förra året? Under enbart den första minuten som tomtkön till Svarta hejan var öppen hann hela 15 personer ställa sig i kön för de totalt sju tillgängliga tomterna. Länge såg det ut som att det inte skulle finnas någon möjlighet att bygga hus här för de familjer som inte varit bland de allra första i kön. Men nu finns det alltså en ny chans.

Svarta hejan – mellan Falkvik och Valjeviken

Tre kommunala villatomter i området Svarta hejan finns tillgängliga för försäljning, och för de som är intresserade går det bra att sätta upp sig i tomtkön för det här området på en gång.

Området Svarta hejan ligger mellan stadsdelen Falkvik och Valjeviken i Sölvesborg, precis vid havet. Det nya området består av bostadsrättslägenheter som företaget C4 hus kommer att bygga och stå för försäljningen av, och av villatomter som kommunen säljer.

Pris, storlek och läge

Tomterna på Svarta hejan kostar 600 kronor per kvadratmeter och är cirka 900-1200 kvadratmeter stora. Det är cirka 250 meter till havet från tomterna.

Här hittar du området Svarta hejan i Sölvesborg på Google maps Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Stort intresse för kommunala villatomter

Det är praktiska omständigheter på köparens sida som gjort att de här tre villatomterna nu finns tillgängliga igen, så det har inget med tomterna att göra, förklarar Monia Jönsson som är administratör på kommunkansliet och ansvarig för tomtkön.

Drygt en fjärdedel av det totala antalet lediga kommunala villatomter som fanns tillgängliga 2018 i Sölvesborg såldes under innevarande år, vilket är rekordmycket. I antal innebär det 16 stycken sålda villatomter förra året.

Svarta hejan klockan 14:38 den 10 oktober 2018. Foto: Sölvesborgs kommun.

Svarta hejan klockan 14:38 den 10 oktober 2018. Foto: Sölvesborgs kommun.

Film över Svarta hejan

Nedan ser du en film som visar området Svarta hejan.


Förskola och skola

I Falkvik kan du välja på Bossabo förskola som är lite större och Timotejvägen som är mindre. På Timotejvägen finns även vårt “nattis”, det vill säga barnomsorg för dig som arbetar natt, helg och röda dagar.

Falkviksskolan byggs just nu om och kommer 2020 ha Sölvesborgs nyaste skolbyggnad där barnen går från förskoleklass upp till årskurs sex. När allt är klart kommer skolan att ha fått nya klassrum, halvklassrum, grupprum och ett helt nytt tillagningskök som gör att maten till barnen kan tillagas från grunden, på plats.

Skolan utifrån från ena hållet. Foto: Sölvesborgs kommun.

Falkviksskolan, som just nu renoveras. Foto: Sölvesborgs kommun.

Fritid och kultur

I Falkvik finns även en av Sölvesborgs största lekplatser med gungor, klätterställning, rutschkana med mera. Lekplatsen har cirkustema och är upplyst när det är mörkt ute.

Här hittar du cirkuslekplatsen i Falkvik på Google maps. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det finns ett gym i Falkvik, och i Falkviksskolans idrottshall tränar flera olika föreningar fotboll och föreningen Sölvesborgsbasket anordnar basketträning för tjejer. I Hermans heja, där det finns småbåtshamn och gästhamn håller Sölvesborgs seglarsällskap och Optimistjolleklubben till. I Falkvik finns även en pizzeria, och i närheten av Falkvik finns Tredenborgs camping och badplats, där det bland annat anordnas olika aktiviteter och säljs glass och annan fika under säsong.

I Valjeviken finns Victoriabadet, en simhall som har öppet för allmänheten fredagar 14:00-19:00. Här finns även naturreservat och natursköna strövområden kring Valje herrgård.

Närmsta bibliotek är stadsbiblioteket, Sölvesborgs bibliotek och lärcentrum. Förutom att du kan låna böcker och film här anordnas även flera kulturevenemang under året, till exempel barnteater, högläsning och pyssel.

Klätterställning på lekplatsen i Falkvik. Foto: Sölvesborgs kommun.

Nära Sölvesborgs stadskärna

Från Falkvik in till centrala Sölvesborg tar det cirka 5 minuter med kollektivtrafik via stadsbuss 1 som går en gång i timmen under dagtid, ungefär lika lång tid som det tar om du kör i egen bil. Med cykel via gång- och cykelvägen in till centrala Sölvesborg tar det strax under 10 minuter, och om du föredrar att gå – ungefär 30 minuter.

I centrala Sölvesborg finns matvaruaffärer och även annan shopping, som kläder och inredning. Handelsföreningen anordnar ofta olika evenemang knutna till handeln, till exempel loppis, fiskedamm, modevisningar med mera. Här finns caféer, restauranger, och biograf. Här hittar du även högstadium, gymnasieskola, vårdcentral, barnavårdscentral (BVC), kvinnohälsovårdsmottagning, ungdomsmottagning och folktandvård.

Från Sölvesborgs resecentrum kan du sedan ta dig vidare via tåg eller buss till andra delar av kommunen, Blekinge, eller till exempel Malmö och Köpenhamn som du tar dig till på cirka 1,5 respektive 2 timmar.

Sölvesborgs kommun

Sölvesborgs kommun som tomterna ligger i har cirka 17 500 invånare och ligger i södra Sverige i Blekinge på gränsen till Skåne. I Sölvesborg har du alltid nära till skog, hav och strand, men även till service, butiker och till kontinenten.

Sölvesborg är känt bland annat för sin stadskärna med medeltida anor, listerlandets fiskelägen, vita sandstränder, Europas längsta gång- och cykelbro Sölvesborgsbron, fotbollslaget Mjällby AIF och Sweden Rock festival.

Andra kommunala villatomter till salu

Det finns separata köer för de lediga kommunala villatomter som är klara för försäljning i Ljungaviken, Sölve, Hörvik, Nogersund, Norje och Sandbäck.

Här finns svar på de vanligaste frågorna vi brukar få om reglerna för att köpa villatomt i Sölvesborg.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut