Sölvesborgs kommun

Om- och tillbyggnaden av Falkviksskolan i full gång

Elever i årskurs två på Falkviksskolan. Foto: Sölvesborgs kommun.

Elever i årskurs två på Falkviksskolan. Foto: Sölvesborgs kommun.

I maj i år togs första spadtaget för om- och tillbyggnaden av Falkviksskolan. När allt är klart kommer skolan att ha fått nya klassrum, halvklassrum, grupprum och ett helt nytt tillagningskök som gör att maten till barnen kan tillagas från grunden, på plats. Skolan kommer dessutom att få fjärrvärme och solceller på taken och bli mer tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar.

Allt går enligt plan

Bygget går helt enligt plan, säger Alf Svensson som är projektledare på Sölvesborgs kommuns fastighetsavdelning. Vi håller budget och samarbetet med skolan och entreprenören fungerar bra, förklarar han.

Det är även beslutat att konstnären Anna Svensson kommer att utsmycka Falkviksskolan. Hon har tidigare haft flera liknande uppdrag, har en lekfull och färgstark stil och är utbildad vid bland annat Kungliga Konsthögskolan.

Pirrigt och förväntansfullt

Eleverna i årskurs två på Falkviksskolan berättar att de tycker att det är spännande och pirrigt med om- och tillbyggnaden av skolan. Särskilt förväntansfulla är de på att få se de nya klassrummen, matsalen och skolgården som kommer att få nya lekredskap när den är färdig.

Samtidigt tycker de att det var sorgligt när gamla fritidsbyggnaden revs, och att det är lite besvärligt och stökigt ibland nu när skolan också är en byggarbetsplats. Bygget görs nämligen i etapper, så att barnen kan gå kvar i sin skola även under tiden den byggs om. Nu är skolgården ganska liten, och vi får gå som i en labyrint, in och ut igen för att komma till andra sidan skolgården, berättar Tindra och Oliver. Men det är bra att de bygger, även om de borrar så att väggarna skakarna ibland, konstaterar Disa.

Eleverna berättar också att de tycker att det ska bli roligt att det blir fler klasser på skolan, och att de ska få gå kvar på Falkviksskolan ända tills de går ut sexan. Under många år har eleverna från Falkvik börjat på Möllebacksskolan från och med årskurs fyra.

Ny skola, nytt namn

I samband med att om- och tillbyggnaden startade bestämde man sig också för att byta namn, från Falkviksgården till Falkviksskolan.

Anledningarna till att man satsar på just skolan i Falkvik är flera. Dels är byggnaderna äldre och i behov av upprustning, samtidigt ser man att Sölvesborg som helhet och stadsdelen Falkvik växer.

Om- och tillbyggnaden av Falkviksskolan beräknas vara helt klar 2020.

Senast uppdaterad:

Skriv ut