Sölvesborgs kommun

Jens Thoms Ivarsson och Mats Nilsson kulturpristagare 2018

Stort grattis säger vi till Jens och Mats som är 2018 års kulturpristagare.

Motiveringen till priset är följande:

"1+1 blir 3. Den ena behövde den andra. Den andra behövde den ena. Tillsammans gav ni er ut på en kreativ resa i formgivning och hantverk. Att hugga i sten eller is blev en del av resan i ert gemensamma skapande. Kulturpriset 2018 går till er som förebilder för hur två visionära och orädda kulturarbetare inspirerat varandra och tillsammans av naturens och historiens material skapat brukskonst som utmanar och berikar den offentliga miljön. Det är det fruktbara samarbetet mellan de två, så olika, men mycket kreativa och yrkeskickliga personerna som motiverar priset."

Vilka är Mats och Jens?

Mats är uppvuxen och boende i Sölvesborg. Han har varit materialkännaren, problemlösaren och den yrkesskicklige hantverkaren i de projekt som han drivit tillsammans med Jens. Han är självlärd genom eget arbete i ett familjeägt stenhuggeri.
Jens flyttade till Sölvesborg i skolåldern och bodde här i 11 år innan flytten gick tillbaka mot Göteborgstrakten där han är född. Jens har varit formgivaren, idéskaparen och branschkännaren – utbildad i industridesign vid Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet.
Tillsammans har de drivit företaget Thoms and Nilsson AB under åren 2002-2012. De arbetade bland annat med formgivning av inredning för offentlig miljö (bänkar). En av deras bänkar, Perspective XL, finns i Slottsparken i Sölvesborg. Båda har haft uppdrag på Ishotellet i Jukkasjärvi, sedan början av 2000-talet.

Perspective XL

Perspective XL. Tillverkad av 2,7 ton spegelblank diabas och solid ek. Foto: Sölvesborgs kommun

Vad gör de idag?

Mats, driver tillsammans med sin son företaget Autodidact Craft Experience. De har bland annat uppdrag för ishotellet där de tillverkar barer samt andra rumsliga gestaltningar runt om i Europa. Han har också uppdrag från konstnärer (t ex AnnaSofia Mååg och Johnny Martinsson) och andra kreativa bolag.

Jens jobbar för Göteborgs stad i ett projekt för att göra Göteborg till världens bästa stad när det regnar, (titel Creative Director för Kretslopp och vatten). Det handlar om att på ett konstnärligt sätt utveckla stadsmiljön, gärna med hjälp av regn och ett överskott av dagvatten. Jens var CD (creative director) på Jukkasjärvis ishotell när han fick projektledarskapet för Göteborgsprojektet.


Senast uppdaterad:

Skriv ut
Sidan publicerad av: Henrik Ivansson