Foto: Fotograf Serny
Att kunna bo hemma längre, fast man behöver extra stöd. Att få leva med sin partner men också orka ta hand om sig själv. Det är två stora vinster med växelvård och tack vare en omorganisation och en ny växelvårdsavdelning, får nu fler sölvesborgare möjligheten.
Växelvård innebär att anhöriga till en person med vårdbehov kan få avlastning 1–2 veckor per månad. På så sätt kan personen – brukaren – bo kvar hemma längre och under veckorna på boendet, få hjälp att träna på de saker som hen vill orka och klara av. Den anhöriga kan i sin tur återhämta sig och hinna med det som sätts på paus när man ansvarar för någon med vårdbehov.
I Sölvesborg har det funnits fyra växelvårdsplatser – tre på Utsikten och en på Falkalyckan och kön har varit lång. I mitten av mars 2018 blev Avdelning 4 på Gerbogården en växelvårdsavdelning med sex platser och alla växelvård flyttades dit. Linda Nordell som är enhetschef för avdelningen berättar mer om effekterna:
– Satsningen för med sig så mycket positivt: att platserna är samlade på en avdelning betyder personal som är intresserade av vardagsrehabilitering och utgår från frågan Vad klarar du av att göra? Flytten från Falkalyckan och Utsikten ger dem fler platser för demens- och korttidsvård. Och så är våra lokaler nyrenoverade och perfekt anpassade för vår verksamhet.
– Två fler växelvårdsplatser kanske inte låter så mycket. Men eftersom våra brukare är här 1–2 veckor åt gången kan vi nu erbjuda stöd till ytterligare max åtta personer under en månad och det gör stor skillnad. Väntetiden är kort, ofta bara några veckor. Det känns väldigt bra att kunna bevilja fler och vi har fått mycket positiv respons.
Senast uppdaterad: