Sölvesborgs kommun

Så anpassas julmarknaden för att erbjuda en trygg miljö

Människor står i kö en solig vinterdag utanför Sölvesborgs slott.

Entrén till julmarknaden vid Slottslängorna och Sölvesborgs slott.

I förra veckan meddelade regeringen att man avsåg att införa krav på vaccinationsbevis för publiksamlingar inomhus med fler än 100 personer. Detta på grund av att spridningen av covid-19 har ökat i Europa de senaste veckorna. Kravet som införs från den 1 december påverkar inte Sölvesborgs julmarknad. Dock så har Sölvesborgs kommun som arrangerar julmarknaden vidtagit flera säkerhetsåtgärder för att skapa en trygg miljö för sina besökare.

Frågor och svar
Blir julmarknaden av i år?

Ja det blir den, julmarknaden kommer inte att ställas in. Däremot har vi vidtagit flera åtgärder för att undvika trängsel som du kan läsa mer om längre ner på sidan.

Behöver jag vaccinationsbevis för att besöka julmarknaden?

Regeringens beslut om krav på vaccinationsbevis för publiksamlingar inomhus med fler än 100 personer avses att gälla från den 1 december 2021. Sölvesborgs julmarknad omfattas inte av detta krav då evenemanget infaller den 26-28 november, det vill säga innan detta förslag träder i kraft. Du behöver alltså inte ett vaccinationsbevis för att besöka julmarknaden.

Vilka anpassningar har gjorts med hänsyn till covid-19?

Sänkt besöksgräns

För att undvika trängsel inomhus i Slottslängorna sänker vi i år besöksgränsen från 500 till 300 besökare. Detta innebär att du som besökare kan behöva vänta på att få komma in. Framförallt brukar lördag och söndag vara populära besökstider. Fredagen samt söndagseftermiddagen brukar vi ha mindre besökare på området.

Övriga åtgärder

Vi har något färre utställare i år som vi sprider ut med större avstånd i lokalen, vilket gör det enklare för dig som besökare att kunna hålla avstånd. Vi inför separat in- och utgång för att undvika trängsel. Handsprit och munskydd kommer att finnas tillgängligt för den som önskar och utökade städrutiner har införts.

Vi arrangerar ingen julkonsert på scen vilket skulle kunna leda till trängsel. Istället kommer Annettes jultrio att vandra runt på julmarknadsområdet med fiol, dragspel och bas och bjuda på levande sång och musik under alla dagar. Till följd av vi inte har någon scen har vi kunnat skapa en större och luftigare yta till våffelserveringen, med större avstånd mellan borden. Övriga matförsäljare är placerade utomhus och vi tillhandahåller gott om sittplatser ute på innergården. Vi uppmanar dig som besökare att gärna betala med swish för att undvika kontanthantering.

Information om julmarknaden

Öppettider och mer information om vad du kan se och göra på julmarknaden hittar du på länken nedan.
Länk >>Julmarknad 26-28 november.

Senast uppdaterad:

Skriv ut