Sölvesborgs kommun

Fall av den indiska varianten av covid-19 i kommunens verksamheter

Bild

Fall av indisk variant av covid-19 i kommunens verksamheter

Region Blekinge meddelar att fall av den indiska varianten av covid-19 har upptäckts bland prover tagna i Sölvesborg under förra veckan. Fallen förekommer i olika miljöer i kommunen och bland annat inom förskoleverksamheten.

Region Blekinge meddelar i ett pressmeddelande att fall av den indiska varianten av covid-19 har upptäckts i Sölvesborg. Bengt Wittesjö, Region Blekinges smittskyddsläkare, säger även att sannolikheten för ytterligare spridning är stor och att fler fall förmodligen kommer att upptäckas.

Den indiska varianten av covid-19 orsakar inte allvarligare sjukdom, men verkar vara betydligt mer smittsam än den brittiska variant som annars är allmänt förekommande i länet och landet.

Utbrottet är ett bevis på att pandemin inte är över och att det är för tidigt att andas ut, påpekar Bengt Wittesjö.

Uppmaning till vårdnadshavare

Sölvesborgs kommun har sedan tidigare gått ut med en vädjan till vårdnadshavare som har möjlighet att hålla sina barn hemma från förskola/fritidshem att göra det.

- Vår vädjan kvarstår säger Martin Åsman, Förvaltningschef för Barn- och utbildning, det betyder mycket för oss om ni vårdnadshavare kan hjälpa oss att minska belastningen som uppstår på grund av rekommendationerna för pågående pandemi.

Vårdnadshavare på berörd förskola har informerats om smittspridningen samt blivit uppmanade att, om möjligt, hålla sina barn hemma under en vecka framöver. Under samma period kommer personalen på dessa avdelningar använda skyddsutrustning i form av munskydd och visir.

Viktigt att alla följer de regionala råden

Samtidigt passar vi på att påminna alla i Sölvesborg om vikten av att följa de regionala skärpta råden som gäller. Umgås enbart med familjen i största möjliga mån och begränsa kontakt med andra än de du måste träffa i skolan eller på arbetsplatsen.

- Folkhälsomyndighetens allmänna och Blekinges skärpta regionala rekommendationer gäller fortfarande och viktigast av allt är att hålla avstånd, undvika trängsel och bara umgås med sin närmsta familj. Fester och firande bör hållas till en så begränsad skara som möjligt, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare.

Läs mer om de regionala skärpta råden på 1177.se Länk till annan webbplats.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut