Sölvesborgs kommun

Besöksförbudet hävs på kommunens särskilda boenden

Bild

Från och med onsdag 24 februari hävs besöksförbudet på våra särskilda boenden.

Från och med onsdag den 24 februari upphör besöksförbudet på alla särskilda boenden i Sölvesborgs kommun och övergår till säkra besök på de boenden där hyresgästerna är fullvaccinerade. På de boenden där vaccinationen ännu inte är klar avråder vi från besök.

Sölvesborgs kommun har sedan den 3 december haft besöksförbud på samtliga särskilda boenden i kommunen. Det tillfälliga besöksförbudet utfärdades av Folkhälsomyndigheten efter begäran från Sölvesborgs kommun och gällde mellan 3 december till 23 februari.

Vi införde besöksförbudet som ett led i arbetet med att skydda de allra mest sårbara, våra hyresgäster på särskilda boenden säger Annelie Kjellström, omsorgschef. Nu har vi boenden där alla hyresgäster och även majoriteten av personalen är fullvaccinerade vilket gör att vi kan öppna upp för säkra besök enligt tidigare rutiner.

Sölvesborgs kommun öppnar upp för säkra besök på de boenden där hyresgästerna är fullvaccinerade. Det innebär att Tärnan och Svalan från och med 24 februari öppnar upp för säkra besök. På övriga boenden väljer kommunen att avråda från besök till dess att hyresgästerna har fått fullt vaccinskydd.

Vi har fortfarande boenden där hyresgästerna inte är fullvaccinerade säger André Jönsson, verksamhetschef HSL. Detta på grund av att sjukdom eller andra hinder förekommit hos de som skulle fått vaccin som gör att vi måste skjuta upp vaccinet tills de tillfrisknat. På dessa boenden avråder vi från besök till dess att även de har fått fullt skydd.

Avrådan från besök gäller för Falkalyckan, Gerbogården och Slottsgården. När vi har möjlighet att välkomna säkra besök även här kommer vi informera om det på hemsidan.

Viktigt att fortsatt följa de rekommendationer och råd som finns

Trots att besöksförbudet hävs och våra äldre åter kan ta emot besök av nära och kära är det fortsatt viktigt att följa de rekommendationer som finns från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Blekinge.

Vi har anpassat lokalerna för säkra möten inomhus, men du som besökare har ett stort ansvar att hjälpa till.

  • Stanna hemma om du inte känner dig frisk. Avstå besök om du känner symtom på covid-19. Samma gäller om andra personer i ditt hushåll uppvisar symtom på covid-19.
  • Kom inte fler besökare samtidigt än att avstånd kan hållas och trängsel undvikas. Ha två meter mellan dig och din närstående. Undvik fysisk kontakt som att hålla händer och kramas.
  • Tänk gärna över hur du rör dig i samhället innan besöket. Om du har varit i en riskfylld miljö för smittspridning kan det vara lämpligt att vänta med besöket.
  • Kontakta boendet innan besöket. Vår personal kan då stötta dig inför besöket samt ta emot dig när du kommer.
  • Ha god handhygien samt nys och hosta i armvecket. Vi ser till att du har tillgång till handdesinfektion och munskydd när du besöker oss.

Läs mer om Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad:

Skriv ut