Sölvesborgs kommun

Nu kan barn och ungdomar från 13 år boka egenprovtagning

Egenprovtagningskit

Nu kan även barn och ungdomar från 13 år boka egenprovtagning. Foto: Region Blekinge

Region Blekinge har från och med idag, torsdag 7 januari, utökat sin egenprovtagning för barn och ungdomar mellan 13-15 år. Det är viktigt att barnet har ett utökat BankID eller Freja eID. Vårdnadshavare kan inte beställa eller boka egenprovtagning åt sitt barn.

Bakgrunden är den ökade smittspridningen i samhället i Blekinge, med en ökad belastning på hälso- och sjukvården som följd. Barn och ungdomar blir mycket sällan själva allvarligt sjuka i covid-19. Egenprovtagningen av dem sker därför i första hand för att bidra till att begränsa smittspridningen i samhället.

Region Blekinge betonar i sitt beslut att det är viktigt att du som vårdnadshavare tar hänsyn till barnets rätt till självbestämmande.

Införskaffa e-legitimation

Egenprovtagning bokas av barnet via 1177.se. För detta krävs att barnet har ett utökat BankID eller Freja eID. Se till att e-legitimationen ordnas när barnet är symtomfritt, eftersom det kan kräva fysiskt besök på bank eller ATG-ombud. Vårdnadshavare kan inte beställa eller boka egenprovtagning åt sitt barn.

Vid konstaterad covid-19 hos barn och ungdomar 13-15 år

Vid positivt svar ska alla i familjen stanna hemma, även symtomfria barn i förskola och skola. Förhållningsregler ges från vården men stanna hemma i minst 7 dagar. Mer information om vem som ska stanna hemma finns på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad:

Skriv ut