Sölvesborgs kommun

God Jul hälsning

Bilden visar julgran och dekor

Var rädd om dig i jul!

Vi önskar er alla en god, om än annorlunda, jul. Visa din omtanke genom att ta personligt ansvar, hålla avstånd och fira säkert. Tillsammans minskar vi smittspridningen. För dig som är ensam eller isolerad under julen har vi samlat telefonnummer som kan vara bra att ha.

Ha en underbar jul- och nyårshelg och njut på sätt som är säkert för dig själv och andra.

Du måste vara försiktig och skydda dig själv och andra mot coronaviruset och sjukdomen covid-19. Tänk igenom hur du kan undvika att bli smittad och hur du kan undvika att smitta andra. Visa hänsyn till familj, vänner och anhöriga, det är särskilt viktigt när dessa är personer i riskgrupper.

  • Håll omtänksamt avstånd till varandra
  • Umgås i en mindre krets
  • Undvik att ingå i flera olika grupper
  • Var noga med handhygienen
  • Stanna hemma vid minsta symptom
  • Håll dig informerad om rekommendationer och råd

Film gjord av Region Blekinge.

Ett samtal kan vara årets viktigaste julklapp

För många kan julen kännas ensam och isolerad. Därför kan årets viktigaste julklapp vara ett samtal, även om de sker digitalt kan de göra all skillnad i världen för de som firar jul i isolering.

Behöver du någon att prata med?

Ingen ska ensam behöva möta ångest, depression och tankar på att ta sitt liv.

Vid nödsituation

Om du är i en nödsituation som kräver omedelbar hjälp ska du ringa 112. Om ditt samtal inte är brådskande kan du istället ringa polisen på 114 14.

Självmordslinjen

Självmordslinjen är tillgänglig via chatt Länk till annan webbplats. och telefon 90 101 och är för dig som har tankar på att ta ditt liv, eller för dig som har frågor om närstående du har tankar på att ta sitt liv. Du är alltid anonym när du kontaktar dem. Självmordslinjen har öppet dygnet runt, varje dag.

Föräldralinjen

Är du orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet? Ring Föräldratelefonen på 020-85 20 00. Öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.

Äldrelinjen

Äldrelinjen vänder sig till dig som mår psykiskt dåligt eller längtar efter någon att prata med. Dem har öppet vardagar 8-19 och helger 10-16. Äldrelinjen nås på 020-22 22 33.

Jourhavande medmänniska

Ibland behöver du dela sina upplevelser, sina tankar och känslor med någon som lyssnar. Jourhavande medmänniska är till för dig som söker medmänskligt stöd på natten och nås på 08-702 16 80.

Jourhavande präst

Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Den som svarar har tystnadsplikt och du är anonym. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Sjukvårdsupplysning

Sjukvårdsupplysningen på 1177 går att nå dygnet runt.

Informationsnummer

Ring Sveriges informationsnummer vid större olyckor, kriser eller om du har generella frågor kring coronaviruset som inte handlar om sjukdomssymptom på 113 13

Senast uppdaterad:

Skriv ut