Sölvesborgs kommun

Symtomfria barn ska stanna hemma om någon i familjen har covid-19

Barn står lutad över mönster på golv

Symtomfria barn i för- och grundskola ska stanna hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19.

Från och med idag, den 1 december, uppmanar Folkhälsomyndigheten att alla, även yngre barn och elever, som bor tillsammans med någon som har fått bekräftad covid-19 ska stanna hemma.

De nya förhållningsreglerna innebär att även symtomfria barn i för- och grundskola ska stanna hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19. Sedan tidigare gäller rekommendationen för elever i gymnasieskolan.

Folkhälsomyndigheten betonar att bedömningen om barnens låga smittsamhet, att de generellt sett får milda symtom och att de inte är drivande i smittspridningen kvarstår. Personal i för- och grundskola har heller inte en högre risk att diagnostiseras med covid-19 än andra yrkesgrupper. Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan.

Vad gäller om någon i familjen har covid-19?

Både vuxna och barn som bor med någon som har covid-19 ska stanna hemma i sju dagar och undvika att träffa andra. Räkna från den dag som personen lämnade provet. Det gäller även om du är utan symtom. Ansök om smittbärarpenning från Försäkringskassan om du inte har möjlighet att arbeta hemifrån.

Läs mer på 1177 om vem som ska stanna hemma Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad:

Skriv ut