Sölvesborgs kommun

Sverigeunik satsning – på Sölvesborgs särskilda boenden

En äldre dam och herre sitter och dricker kaffe och tittar på en TV-skärm där de färdas över öppna jordbruksfält.

Jan-Åke och Maj-Britt fick äran att åka premiärturen med "Odd Fellow Express" på Svalans särskilda boende i Mjällby.

Mitt i pandemin får alla seniorer på Sölvesborgs kommuns särskida boenden nu chansen att ut och resa. En Sverigeunik satsning som med hjälp av teknik och scenografi tar resenären ut på en tågresa i hemtrakten. Från och med idag kan alla resa, luta sig tillbaka och bli serverad kaffe med kaka på utflykten!

Två koppar kaffe och kaka står på ett bord intill gammeldags ringklocka

Kaffe och kaka serveras på resan.

Genom specialbyggda tågkupéer med en digital skärm som visar förinspelade resor får nu samtliga boende på Falkalyckan, Gerbogården, Slottsgården, Svalan och Tärnan en extra guldkant i sin vardag. Den fasta installationen finns tillgänglig som aktivitet alla dagar i veckan. Projektet har kunnat möjliggöras tack vare finansiellt stöd av Odd Fellow Sölvesborg.

Konceptet kommer över 200 personer till nytta. Genom att resa ut i den vackra lokala bygden ges möjligheten att fånga gamla minnen, och skapa nya tillsammans. En chans att resa förbi sitt barndomshem, de bördiga fälten där man arbetat in sin första veckolön, eller ge sig ut på havet med slutdestination Hanö där man kanske mötte sin första kärlek?

Tågkupé på Svalans särskilda boende. Jan-Åke och Maj-Britt åker premiärturen och serveras en god kaka och kaffe till resan.
Film: Sölvesborgs kommun.
Musik: Lukas Wägbo.

Inspiration från England

Inspirationen har hämtats från England där man infört liknande projekt, men såvitt man vet finns inget motsvarande i Sverige förrän nu. Initiativtagare till projektet är aktivitetssamordnare Lukas Wägbo på Sölvesborgs kommun, samt Fredrik Belfrage representant från Odd Fellow.

”Vi blev oerhört inspirerade av ett klipp på Youtube där äldreboenden i England hade byggt upp tågkupéer i annars trista korridorer. Som aktivitetssamordnare ville jag se liknande tågkupéer även i Sölvesborg. Ett par timmar senare skickade Fredrik Belfrage, representant för Odd Fellow, samma klipp och frågade om vi inte ska göra detta i vår kommun? Så tack vare Odd Fellow kunde vi finansiera allt material och påbörja bygget, ett hantverk som Arbetsmarknadsenheten i Sölvesborg har gjort med bravur! Jag tror att Sölvesborg är först ut i Sverige med denna aktivitet och jag hoppas att våra äldre kommer resa som aldrig förr. Det är de värda i denna märkliga tid.”
Lukas Wägbo, Aktivitetssamordnare, Sölvesborgs kommun

"Vi i Odd Fellow jobbar mycket med välgörenhet och har såväl internationella som nationella projekt. Det känns oerhört kul att kunna göra denna lokala satsning också som ligger helt i linje med vår värdegrund och som nu kan ge guldkant till de äldre i en minst sagt snurrig tid. Vi stöttar detta med glädje och hoppas att Odd Fellow express kommer att spridas till äldreboenden över vårt avlånga land.
Fredrik Belfrage, Odd Fellow Sölvesborg

Bildspel från Svalan i Mjällby. Foton: Sölvesborgs kommun

Vart går resan?

I dagsläget finns ett tiotal förinspelade resor för de boende att välja på.

Resmål

  1. Edenryd-Valje 21 min
  2. Gammalstorp-Norje 27 min
  3. Grödby-Ryssberget 29 min
  4. Hällevik-Nogersund 24 min
  5. Hörvik-Krokås 13 min
  6. Karlshamn-Sölvesborg 32 min
  7. Kristianstad-Sölvesborg 18 min
  8. Mjällby centrum 8 min
  9. Nogersund-Hanö 20 min
  10. Sölvesborgs centrum 32 min

Givetvis finns det även möjlighet för de boende att önska nya resmål.

Lokalt samarbete

Tågkupéerna är byggda av Arbetsmarknadsenheten i Sölvesborgs kommun. Samtliga tågkupéer är finansierade av Odd Fellow B48 Tredenborg/Sölvesborg i samarbete med Sölvesborgs kommun.

Senast uppdaterad:

Skriv ut