Sölvesborgs kommun

Tydligare krav ska förebygga trängsel på krogen

Bilden visar en tallrik med mat och bestick

Det ska finnas tydliga rutiner hos restauranger för att undvika trängsel. Foto: Pixaby

Restauranger, barer, caféer och andra matserveringar ska ha rutiner för att undvika trängsel mellan människor i matköer, eller vid bord, bufféer och bardiskar. Det är viktigt att alla som besöker matställen kan hålla minst en meters avstånd till varandra för att bromsa spridningen av covid-19.

Coronapandemin pågår fortfarande och alla i Sverige har ett ansvar att undvika och minska smittspridning i samhället. För att effektivisera tillsynen och minska riskerna för smittspridning trädde en ny tillfällig lag i kraft den 1 juli om smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Lagen gäller till den 31 december och ger kommunen hela ansvaret för tillsynen av hur restauranger, barer och kaféer uppfyller lagens krav på att minska smittspridning av covid-19.

Den nya lagen

Lagen innebär att kommunerna ansvarar för tillsynen av trängsel på restauranger, barer, caféer, nattklubbar och andra matställen som bedriver servering till allmänheten. Kommunen får även stänga verksamheter som fått anmärkningar och inte vidtagit de åtgärder som behövs.

Verksamheter där det saknas möjlighet till sittplatser och bord omfattas inte, exempelvis kiosker och food trucks. Lagen gäller inte heller för personalrestauranger och skolmatsalar.

För Sölvesborgs kommuns del är det Miljöförbundet som ansvarar för tillsynen.

Vad innebär reglerna

  • Det ska finnas möjlighet för kunder och besökare att tvätta händerna med tvål och vatten eller handsprit
  • Det får inte uppstå trängsel, gäster ska kunna hålla minst en meters avstånd till varandra.
  • Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Att beställa och hämta mat vid en disk är bara tillåtet om det kan göras utan att det blir trängsel.
  • Buffé går bra om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel
  • Take-away, hämtmat, går bra så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar
  • Verksamhetsutövaren ansvarar för att det inte uppstår trängsel i kön, vare sig innan eller utanför dörren

Vad kan jag som gäst göra för undvika att skapa trängsel?

I sommar- och semestertider söker sig fler till uteserveringar och restaurangbesök. Det är viktigt att komma ihåg att vi alla har ett eget ansvar när det gäller att hålla gott avstånd till varandra och respektera de åtgärder restauranger, barer och caféer har gjort. Om det är fullt i en restaurang är det bättre att du kommer tillbaka vid en annan tidpunkt, eller väljer ett annat favoritställe.

Här hittar du tips på olika ställen att äta och dricka i Sölvesborgs kommun i sommar. Länk till annan webbplats.

Klagomål om trängsel

Om du upplever att ett matställe inte gör tillräckligt för att du och andra kunder ska kunna hålla avstånd och följa trängselreglerna, kan du anmäla detta till Miljöförbundet antingen via deras webbformulär Länk till annan webbplats. eller genom att ringa 0456- 81 60 00. Miljöförbundet kommer att följa upp ärendet och ta kontakt med verksamheten.

Om du upplever trängsel på andra platser som stränder, torg och butiker kan du tips oss om det via vår e-tjänst Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad:

Skriv ut