Sölvesborgs kommun

Aktuellt från Sölvesborg gällande coronaviruset - vecka 27

Bild

Coronaviruset, Covid-19. Bild: Pixabay

Region Blekinge rapporterar 452 bekräftade smittfall i Blekinge fredag 3 juli (kl. 13.30), fem vårdas på sjukhus varav en på IVA. 14 avlidna på grund av Covid-19. I Sölvesborgs kommun har vi just nu 12 bekräftat smittade.

Region Blekinge erbjuder från vecka 28 tidsbeställd egenprovtagning för covid-19 till den som har fyllt 18 år och har symtom på sjukdomen. I Sölvesborg öppnar provtagningsplatsen på onsdagen den 8 juli. Läs mer om provtagning och beställ ditt egenprov på 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats.

Inom Sölvesborgs kommun har vi en stabil sjukfrånvaro med något större påverkan på vissa verksamheter.

Omsorg

Personalförsörjningen inom omsorgen är fortsatt fungerande, alla insatser utförs utom viss växelvård. Vi är nu i en semesterperioden där vi har rekryterat enligt plan med viss extraanställd personal. Vi har beredskap för hög sjukfrånvaro bland personalen och brukare.

Vi erbjuder fortsatt möjlighet att ta emot besök av anhöriga på våra särskilda boende. Besöken sker med en plexiglasskiva och vår personal är på plats under besöken för att se till att restriktionerna följs och inga risker tas.

Provtagning sker löpande på brukare och personal inom vård och omsorg som uppvisar symptom, i dagsläget har vi inga indikationer på spridning.

Personal inom omsorgen använder visir eller skyddsglasögon vid besök hos brukare som besökt eller varit inlagda på sjukhus. Detta oavsett om de varit på dagsbesök, kontroll eller varit inlagda.

Sedan en tid tillbaka använder omsorgens personal den enklare varianten av munskydd vid all patientnära kontakt inom två meter, nu även vid kontakt mellan medarbetare.

Tjänsten med hemleverans av dagligvaror och apoteksvaror fortsätta även under sommaren, med uppehåll under vecka 30.

Tillgången på skyddsutrustning är god och tryggad under ett antal månader framöver.

Förskola och skola

Personalläget inom förskola och skola är fortsatt stabilt, men variationer förekommer mellan enheterna. Minskat barnantal på grund av sommarlov för våra barn och ungdomar. Beredskap finns för högre sjukfrånvaro bland personal.

Fritid

Idag fredagen den 3 juli startar Sölvesborgs kommun igång tävlingen Hemesterturen, som pågår hela sommaren fram till den 21 augusti. Cykla, vandra eller färdas med bil, och hitta rätt plats till rätt bild, med hjälp av en karta. Läs mer om hemesterturen här.

Biblioteken fortsätter med hemkörning och utlämning av böcker under sommaren.

Fritidsgårdsverksamheten har öppnat upp igen och sommarlovsaktivitetsprogrammet har startat. Aktiviteterna är anpassade efter rådande situation och kommer bedrivas utomhus.

Hela sommarlovsprogrammet finns på http://solvesborg.se/sommarlov Länk till annan webbplats.

I det fina vädret lockas många till våra badstränder. Våra strandvärdar är på plats och vi vill uppmana alla att hålla avstånd. Du har alltid nära till havet i Sölvesborg, var i kommunen du än befinner dig. Här hittar du våra olika badplatser.

Reserestriktionerna är hävda och det är fritt att resa inom Sverige för människor som är symptomfria.

Nudging - det ska vara lätt att göra rätt

Sölvesborgs kommun gör vad vi kan för att förse kommuninvånarna och besökare med rätt information och verktyg som stödjer och underlättar rätt beteende. Du kan fritt ta del av materialet och skriva ut det som passar för dig och din verksamhet.

Vill du hjälpa till eller behöver du hjälp?

Vi vill tacka alla de volontärer som har anmält sig till att hjälpa till. FRG (Frivilliga resursgruppen) har genomför intervjuer med alla för att de ska vara klara för uppdrag om och när behov uppstår. I och med att vi nu går in i en semesterperiod kan ju förutsättningarna ändras, glöm inte att anmäla det till FRG. Du som känner att du har lite mer tid över under sommaren är välkommen att anmäla dig via anmäl vår e-tjänst Länk till annan webbplats.

Håll i och håll ut

Följ fortsatt de restriktioner och riktlinjer som finns. Det är viktigt att hålla i, hålla ut och hålla avstånd till varandra, både inomhus och utomhus, för att tillsammans minska smittspridningen i Blekinge. Tvätta händerna, stanna hemma om du känner dig sjuk och undvik sociala kontakter framförallt om du är över 70 år eller tillhör någon riskgrupp.

Senast uppdaterad:

Skriv ut