Sölvesborgs kommun

Ljusspel på Sölvesborgs silosar med start valborgsmässoafton

Människor står och tittar mot Sölvesborgs silosar

Sölvesborgs silosar, innerhamnen

Med start kl. 21.00 på valborgsmässoafton lyser vi upp silosarna i innerhamnen i ett stämningsfullt ljusspel. Ljusspelet som är tänkt att hedra alla som kämpat i coronakrisen varar därefter under en veckas tid.

Film: Henrik Ivansson

I år arrangeras inga valborgsfiranden på traditionellt vis. Som en ljusglimt har Sölvesborgs kommun därför valt att med start på valborgsmässoaftons kväll, torsdagen den 30 april kl. 21.00, lysa upp silosarna i innerhamnen med ett vackert ljusspel.

Ljusinstallation med världens flaggor

Istället för traditionellt valborgsfirande så kommer Sölvesborgs kommun alltså att belysa Sölvesborgs högsta byggnader silosarna – med ett ljusspel av färger från världens alla flaggor, som drabbats hårt av coronakrisen.

För att så många människor som möjligt ska kunna njuta av detta skådespel utan att skapa större folksamlingar, så kommer ljusinstallationen att finnas tillgänglig i en hel vecka. Ljusspelet som gör sig bäst kvällstid när det är mörkt ute, kommer att gå och se från Icas parkering till Glassbåten och vidare en bit ut på Sölvesborgsbron. Ljusspelet går alltså att se från ett stort område och vi bedömer därför inte att det finns risk för en större folksamling. Samma förhållningssätt gäller som i övrigt, stanna hemma om du känner dig sjuk och håll avstånd.

Bakgrund till initiativet

Initiativet är ett samarbete mellan fritids- och kulturkontoret och näringslivskontoret på Sölvesborgs kommun, och görs tillsammans med lokala företaget J & J ljud och ljus. Initiativet görs för att hedra alla som på något sätt kämpat eller kämpar i krisen runt Covid-19.

Tidsplan

Belysning av silos kommer att vara aktiv från torsdag 30 april 21.00 fram till torsdag 7 maj 23.00.

Fira tillsammans med åtskilda

Vi vill också passa på och påminna om det intiativ som tagits av Sölvesborgs hembygdföreningar, bygdegårdar och byalag, att fira Valborg tillsammans men åtskilda genom att hissa flagga och/eller tända en marschall vid sin tomt kl. 20.00.

Senast uppdaterad:

Skriv ut