Sölvesborgs kommun

Bekräftad smitta på ett av kommunens boenden

Sölvesborgs kommun har konstaterat att en brukare inom ett av kommunens boende har testat positivt för det nya coronaviruset, covid-19.

Varför valde vi att testa brukaren?

Personalen har efter att uppmärksammat symptom hos en brukare kontaktat ansvarig sjuksköterska och personal på läkarbilen som i sin tur tog beslutet att testa brukaren med symptom. Under torsdagskvällen kom resultatet att brukaren har covid-19 och vårdas nu enligt den regionala Blekingerutin som finns. Brukaren har sedan symptom uppvisats varit isolerad från övriga boenden och vårdas nu på en särskild enhet så länge hens tillstånd tillåter det.

Anhöriga till den smittade har under kvällen kontaktas. Övriga på boendet samt deras anhöriga kommer kontaktas under morgondagen.

  • Vi beklagar att vi nu har en smittad inom ett av kommunens boende, men det var tyvärr väntat och något vi förberett oss på säger Annelie Kjellström, förvaltningschef omsorgen. Vi jobbar intensivt för att på bästa sätt minimera smittspridningen och följer den lagstiftning och de rekommendationer som finns och på grund av patientsekretess kommer vi inte kommentera enskilda fall vidare.

Begränsa smittspridning

Sölvesborgs kommun arbetar sedan en tid tillbaka med förebyggande insatser för att undvika smittspridning på kommunens boenden. Besöksförbud råder på kommunens särskilda boende och korttidsboenden, istället uppmanas anhöriga att ringa. Varje brukare har tillgång till en surfplatta och personalen hjälper till med facetime och skype-samtal. Personal med minsta sjukdomssymptom stannar hemma och är hemma minst två dagar efter symptom försvunnit.

Personalen har utökad skyddsutrustning, som de tränats i att använda, vid konstaterad smitta och provtagning, och personalen som vårdar den sjuke tar inte hand om friska brukare.

Intagningsstopp råder för nya vårdtagare tills alla insjuknade är friska.

Eftersom patientsekretess råder lämnar inte Sölvesborgs kommun ut några uppgifter kring enskilda sjukdomsfall.

  • Medarbetarna har stor erfarenhet av att hantera smitta. Varje år hanteras till exempel vinterkräksjuka och de vanliga årsinfluensorna. Vi har nu fullt fokus på att vårda personen som har drabbats och skydda övriga boende, säger Ina Gavard, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Sölvesborgs kommun.

Upplysningstelefon för dig som anhörig

En situation som denna skapar oro och väcker frågor hos många anhöriga. Sölvesborgs kommun har därför startat upp ett telefonnummer dit du som anhörig kan ringa om du har frågor och funderingar kring rådande situation.

Telefonen är bemannad under påskhelgen mellan kl. 10-14. Under perioden 14-17 april är telefonen bemannad mellan kl. 10-12.

Välkommen att ringa 0456-81 65 55 Länk till annan webbplats..

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut